Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/thedotpot

preukusno

FARMER SA TARE OTKRIO CAKU ZA ČOBANSKI PASULJ: Sve vreme ste stavljali pogrešno MESO u njega

Receot za čobanski pasulj

Objavljeno: 02.10.2023. 18:59h

Ukoliko niste do sada probali, ovo je idealna prilika! Čobanski pasulj sa Tare koji će vas raspametiti koliko je dobar.

Potrebno je

  • 450 g šarenog pasulja
  • dimljena svinjska rebra rebra
  • 2 litra vode
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 crvene sveze paprike
  • 1 šargarepa isečena na kolutove
  • Malo celera
  • Sveža kopriva
  • sveža nana
  • sveža majčina dušica
  • biber
  • so
  • aleva paprika
  • brašno
foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

Priprema:

Pasulj bi trebalo da odstoji tokom noći. Narednog dana procediti i isprati pasulj. Zrna ce biti nabubrela i cela. Sipati hladnu vodu i staviti da se kuva na srednjoj vatri 15 minuta. U drugoj posudi prodinstati luk, sitno iseckan celer i šargarepu, pa naliti pasulj, koji ste prethodno procedili. Dodajte novu vodu i svinjska rebra i kuvajte na tihoj vatri dva do trei sata. u međuvremenu dodajte papriku,so i začine, a pred kraj sitno isečenu majčinu dušicu, koprivu i nanu. Sa nanom ne preterujte, jer može pokvariti ukus, dovoljna su dva do tri lista.

U manju serpu sipati ulje i dodati brašno. Pržiti na srednjoj vatri dok brašno ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati alevu papriku i još malo bibera, a na samom kraju i dva sitno iseckana čena belog luka. Spojiti i kuvati još deset minuta na blagoj vatri.

Bonus video: Recept za knedle

(Espreso/Trpeza)