Foto: Printscreen/Youtube/ Kako Mama Kaže
domaća
DOMAĆICE SA SELA PRAVE SAMO OVAKVU TURŠIJU: Kiselo povrće koje traje cele godine - DOMAĆA zimnica naših seljaka
Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća
Objavljeno: 01.10.2023. 10:20h
Tatjana Maksić
Donosimo vam starinski recept za turšiju u tegli koja će trajati cele godine.
Vreme je da na svoje police sa zimnicom spakujete i ovu kiselu salatu.
Sastojci
- 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
- 5 l vode
- 1 l sirćeta 9%
- 13 supenih kašika šećera
- 5 supenih kašika soli
- kesica vinobrana
- začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov lis
Priprema
- Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke.
- Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu karotn
- Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran.
- Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti.
- Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.
BONUS VIDEO:JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)
(Espreso/alo)