Kompot, Foto: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
hit
STARINSKI KOMPOT BEZ KONZERVANSA I ŠEČERA: Tradicionalni JESENJI napitak pun ZDRAVLJA za malo para- recept
Kompot je zdrav i ukusan napitak od voća koji je idealan kao poslastica sam za sebe
Objavljeno: 30.09.2023. 12:57h
Tatjana Maksić
Po ovom receptu pravim već par godina i svaki put uspe. Šljive su potaman mekane, slatke, sa posebnom aromom meda (zavisi i koji koristite) i vanile.
Potrebno je voditi računa o čistoći tegla, poklopca i naravno voća koje ne sme da bude udareno i trulo. Svaki poklopac mora dobro da dihtuje na tegli u suprotnom pasterizacija koju radimo neće imati efekta.
Potrebno je:
- oko 5 kg. šljiva (može i drugo voće)
- 3 limuna
- 1 štapić vanile
- med (na svaku teglu tri kašike)
- 2-3 litre vode (zavisi koliko punite tegle voćem)
- tegle
- poklopci
Pripremajte na sledeći način:
- Tegle i poklopce dobro operite i osušite u rerni na 150 stepeni.
- Šljive operite, koje su mekane izdvojte jer su za kompot najbolje čvršće.
- Prokuvajte 2-3 litre vode, vanilin štapić i kolutove limuna.
- U dublji lonac stavite stari stoljnjak ili krpu, nalijte oko 2 litre vode i stavite na ringlu da se zagreva. Za to vreme napunite tegle voćem, nalijte sirupom i dobro zatvorite.
- Ređajte u lonac sa vodom i kuvajte oko 20 - 30 minuta.
- U jedan kraj kuhinje ili u kadicu stavite ćebe pa ređajte kuvane tegle, preokrenute naopačke, dobro ih ušuškajte i neka tako stoje do sutradan da se polako hlade.
- I spremne su za špajz. Čuvajte na tamnijem i hladnijem mestu, koristite ako želite zdravo da se zasladite, za kolače, torte, pite...Prijatno!
BONUS VIDEO:Zdrav recept iz putopisa Marka Pola
(Espreso/serpica.net)