Turske sarme, Foto: Printscreen/youtube/PRATİK YEMEK TARİFLERİ
recept
TURSKE ROLOVANE SARME MORATE NAPRAVITI: Rolaju se drugačije od običnih, a ukus je prava FANTAZIJA (VIDEO)
Zanimljiv način rolanja im daje poseban šmek
Objavljeno: 30.09.2023. 09:55h
Tatjana Maksić
Znimljiv način da pripremite vaše omiljeno jelo - sarme. Turci ih prave tako što urolaju kao pužića, a ako vam je kiseli kupus stajao u zamrzivaču, izvadite ga noć pre kuvanja, kako ne biste morali da blanširate listove. Mi uvijamo cele listove, a da biste postigli ovako lep izgled kao u ovom receptu, potrebno je da ih presečete na pola.
Sastojci:
- 1,5 kg kiselog kupusa
- 360 g piriniča
- 1 crni luk
- 300 g mlevenog mesa
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica začinske paprike
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika paradajz pirea
- 8 kašika maslinovog ulja
- 800 ml vruće vode
Još:
- 2 šargarepe
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 ml jogurta
- 40 g oraha
- 1 kašičica soli
- 2 kašike majoneza
- peršun
Priprema:
- Operite pirinač, pa ga stavite u cediljku, a nju na praznu duboku posudu. Prelijte vrućom vodom i ostavite 20 minuta.
- Crni luk iseckajte, pa pomešajte sa mlevenim mesom, začinima, paradajz pireom i maslinovim uljem (5 kašika).
- Male listove kupusa poređajte po dnu tepsije. Velike listove presevite na pola.
- Po dužini stavite fil od mesa i urolajte. Zatim urolajte ka unutra, da napravite puža.
- Ređajte preko kupusa. Vrelu vodu (800 ml) pomešajte sa maslinovim uljem (3 kašike), malo posolite i promešajte.
- Sipajte preko rolnica od kupusa. Pokrijte papirom za pečenje, a preko stavite alu foliju. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta.
- Šargarepu izrendajte, pa prodinstajte na maslinovom ulju.
- Pomešajte jogurt, seckane orahe, seckani peršun, majonez i so, pa dodajte i šargarepu. Sve dobro sjedinite i servirajte sa sarmama.
BONUS VIDEO:MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS
(Espreso/stvarukusa)