ne postoji bolja
NAJUKUSNIJA PAPRIKA SOMBORKA IZ TEGLE: Zimnica sa sela - recept koji je skroz zapostavljen
Najukusnija paprika somborka iz tegle je zimnica sa sela čiji recept su mnogi zaboravili i zapustili
Nema osobe u našoj zemlji koja ne voli somborku iz tegle.
Zimnica koja je toliko sočna da ne možete da prestanete da je jedete.
Kiselkast ukus, a uz prebranac sa kobasicama, pasulj, paprikaš, gulaš ide i više nego odlično.
Sada ćete videti kako je spremaju na selu i zašto im je najukusnija, ne postoji bolji recept od tog.
Sastojci su ovi:
2 litre vode
5 kilograma paprike somborke
2 dl ulja
5 komada većih šargarepa
1 kesica konzervansa
2 glavice belog luka
5 supenih kašika šećera
2 veze peršunovog lista
6 supenih kašika soli
1/2 litre alkoholnog sirćeta
Sada ide način pripreme:
Šargarepu iseći na kolutove, a luk i peršun iseći što sitnije.
Izdubiti peteljke iz paprike i dobro je očistiti od semena. U turama ubacivati papriku u lonac sa ključalom vodom i bariti po 2 minuta. Vaditi ocedjene paprike u veliku vanglu ili lonac.
U posebnu posudu sipati 2 l vode, dodati sirće, so, šećer i ulje pa sve zajedno prokuvati. Skloniti sa vatre, dodati konzervans i promešati da se istopi.
Dok su paprike još vruće, redjati ih u sterilisane tegle - red paprika, red iseckanog svežeg povrća - sve dok se ne popuni tegla. Sadržaj pritisnuti plastičnom rešetkicom i naliti prokuvanom tečnošću. Dobro zatvoriti tegle, okrenuti ih naopačke na 10-ak minuta pa odložiti na hladno mesto zimnicu.
Paprika se može jesti već sledećeg dana.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)