Pikantan pinđur u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

uz sva jela pogodak

PIKANTNI PINĐUR U TEGLI: Seljačka zimnica koja svima uspeva po receptu starih domaćica

Pikantni pinđur u tegli je seljačka zimnica koja najbolje uspeva ako se napravi po receptu starih domaćica

Objavljeno: 29.09.2023. 20:32h > 20:36h

Da bi zimski dane brže prošli morate da obezbedite sebi kvalitetnu zimnicu kao što naša tradicija to nalaže.

Kod nas se pinđur redovno sprema, a sada je pred vama jedan malo drugačiji, a to je zato što je pikantniji nego klasičan na koji ste navikli.

Vaši najbliži će uživati i dodavaće ga u razne čorbe i kuvana jela.

Paradajz i paprike u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Recept ide po sledećim sastojcima:

biber - 1 kašičica

paradajz - 3 kg

peršun - 1/2 veze

Pečene paprike u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

luk - 1 glavica

kumin - 1 kašičica

crvena paprika - 3 komada

šećer - 4 - 5 kašika

beli luk - 3 čena

Kuvanje pinđurafoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

so - 2 - 3 kašike, po želji

ulje - 70 - 100 ml

Priprema:

Paradajz ogulite i isecite na veće komade i stavite u tepsiju.

Crvene paprike očistite od semenki, isecite na krupne komadiće i dodajte ih paradajzu. Dodajte iseckan luk, čenove belog luka, iseckan svež peršun. Iz dva puta dodajte iseckano povrće u bledner i neka se blenduje 2-3 minuta, dok se ne dobije glatka smesa.

Sipajte pinđur u šerpu, dodajte ulje, so i šećer, kumin i biber. Kuvajte na umerenoj vatri, mešajući drvenom kutlačom.

Kuvani pinđurfoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Poželjno je da šerpa bude duboka, jer se stvara pena i može da prekipi, jer vatra je umerena, a ne jaka.

Kuvajte, dok smesa ne dobije gustinu boze i sklonite sa ringle da se malo ohladi. Kutlačom napunite flaše ili tegle.

Dobijeni ukusan pinđur možete dodati paprikama, špagetama, ćuftama, šniclama, tikvicama, prženom krompiru i drugim jelima. Zimnica koja ostavlja bez daha.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)