OBAVEZNO PROBAJTE
STARINSKI RECEPT ZA OMILJENU POSLASTICU SRBA: Samo ovako će vam KROFNE biti mekane i VAZDUŠASTE, a neće upiti ULJE
Samo ovako će vam ispasti mekane i neće upiti ulje
Postoji mnogo poslatica kojima ne možemo da odolimo, a među njima su svakako domaće krofne. Recept za krofne je jednostavan i za početnike. Pratite uputstva i uspećete da napravite mekane i vazdušaste krofne. Recepti za krofne se mogu razlikovati od količine sastojka, ali način pripreme je sličan.
Ovaj recept za krofne je za 4 osobe. Vreme pripreme je oko 70 minuta. Što se tiče sastojaka, potrebno vam je sledeće:
- 0.5 kg brašna
- 250 ml mleka
- Kesica suvog kvasca
- Supena kašika šećera
- Jaje
- Ulje
- Prstohvat soli
- Šećer u prah (opciono)
Kako napraviti domaće krofne?
- Sipajte brašno u posudu, a potom dodajte so, šećer i kvasac.
- Dobro promešajte, a zatim ubacite jaje i sipajte mleko koje ste prethodno blago ugrejali.
- Zamesite testo za krofne dobro, jer će tako biti meke i vazdušaste.
- Pošto pripremite testo za krofne, ostavite da odstoji sat vremena.
- Izvadite testo iz posude i premestite ga na radnu površinu. Oklagijom ga razvucite, potrudite se da ne bude debelo, a ni tanko. Neka bude debljine vašeg prsta.
- Možete koristiti čašu ili neki drugi predmet sličnog oblika kako biste napravili krugove. Pošto napravite, ostavite ih da stoje pod krpom nekih 15 minuta. Zatim ih okrenite i ponovite postupak.
Za prženje krofni morate koristiti više ulja. Stavite ih ulje i neka gornja (podignuta) strana bude okrenuta ka dole. Zatvorite šerpu i sačekajte par sekundi.
Pošto donja strana dobije rumenilo, pomerite poklopac i okrenite ih na drugu stranu. Prižite krofne isto nekoliko sekundi. Svaka tura priprema se na isti način.
Krofne izvadite pažljivo i stavite ih na ubrus.
Krofne možete da filujete na razne načine. Pekmez ili eurokrem su najpopularnije opcije, ako volite prazne, onda ih samo uvaljajte u šećer u prahu.
BONUS VIDEO:ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke
(Espreso/mojapraktika.com)