Cvekla, Foto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja
super zdravo
CVEKLA IZ TEGLE BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Zaboravljena tradicionalna SRPSKA zimnica - ovako se nekad pravila
Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani.
Objavljeno: 29.09.2023. 15:19h
> 15:24h
Tatjana Maksić
Cvekla je izuzetno zdravo povrće s toga vam delimo recept za super zdravu i ukusnu zimnicu koju morate uvrstiti na policu sa ostalim teglama.
Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.
Sastojci:
- 5 - 6 kg cvekle
- 1,5 litra vode
- 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
- 4 kašike šećera
- 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
- Može se dodati: biber u zrnu i slačica
Priprema:
- Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata.
- Vodu možete dolivati kada ispari.
- Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle.
- Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata.
- Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa.
- U teglu (možete ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe.
- Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.
BONUS VIDEO:KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)
(Espreso/serpica.net)