paŽnja
EVO KAKO DA IZBLANŠIRATE KARFIOL ZA ZIMU: Najbolji TRIK koji malo ko zna, domaćice će biti ODUŠEVLJENE
Ovo povrće se može i blanširati i zamrzavati, a u nastavku va otkrivamo i oba postupka
Karfiol je savršeno povrće za svaki obrok, a možete ga spremiti čak i u zimnicu.
Ovo povrće se može i blanširati i zamrzavati, a u nastavku vam otkrivamo i oba postupka.
Blanširanje karfiola
Blanširanje je jedan od najčešćih načina skladištenja karfiola. Donosimo jednostavan metod.
Karfiol operite pod tekućom hladnom vodom i odvojite glavice na manje komade ili bukete i po potrebi odrežite zadebljale peteljke.
U činiju stavite vodu i stavite na šporet da provri. Ne sipajte vodu do ivice, već ostavite oko 5 cm od ivice posude da voda ne iscuri tokom blanširanja. Dodajte karfiol i ostavite da kuva 3 minuta. Kuvano povrće procedite cediljkom.
Zamrzavanje karfiola
Kada ste blanširali karfiol, vreme je da ga zamrznete da bi se sačuvao što je duže moguće.
U drugu činiju stavite hladnu vodu i odmah stavite proceđen karfiol u pripremljenu hladnu vodu. Ostavite da odstoji oko 5 minuta i procedite cediljkom. Kada se karfiol ocedi, stavite ga na papirne ubruse ili pamučnu krpu da upije preostali višak vode.
Nakon što sve odstoji oko 5 minuta, upakujte karfiol u plastične kese ili plastične posude. Stavite jednaku količinu karfiola u svaku kesicu ili posudu, iscedite vazduh i zatvorite ih. Odmah stavite u zamrzivač i nakon 24 sata proverite da li je zamrznuto.
(Espreso/mojazimnica.rs)