zDRAVLJE
NISTE NI ZNALI DA MASLINE MOGU DA VAM POMOGNU OKO OVIH 10 STVARI: Kad pročitate ovo počećete da ih jedete redovno
Svi znamo da je maslinovo ulje zdravo, međutim, ni plod masline ne zaostaje po svojim prednostima za zdravlje.
Zanimljivo je i to, da su se masline kao hrana koristile još u davnoj prošlosti, mnogo pre nego što se pojavilo prvo pismo. Prema grčkoj mitologiji masline su se nazivale hranom Bogova.
Iako postoje masline raznih boja i nijansi, sve su prvobitno zelene. Takođe su i mnogo gorke, zahvaljujući supstnci oleuropeinu, koji se pomoću raznih metoda izvlači iz maslina.
Karakteristike masline
Masline su bogate gvožđem, vitaminom E i A, natrijumom, kalcijumom, vlaknima. Mnoge osobe izbegavaju da konzumiraju masline, jer misle da su bogate mastima. Istina je da masline sadrže masti, ali se radi o zdravim mastima poznate pod nazivom Omega-9, koje povećavaju dobar holesterol (HDL).
Masline sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Tako da, možemo reći da su masline idealna hrana za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije u organizmu.
Zašto su masline zdrave?
1. Poboljšavaju memoriju
Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidacioni (oksidativni) stres u mozgu. Mnoge studije sprovedene u Americi, pokazuju da svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25%.
2. Daju energiju
Jedna šolja maslina sadrži 4,4mg gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.
3. Smanjuju bore
Masline smanjuju bore za 20%, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.
4. Smanjuju povećan apetit
Studija sprovedena u Italiji, pokazuje da konzumiranje 10 maslina pe svakog obroka, smanjuje apetit za 22%. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju varenje, i stimulišu hormon kolecistokinin, koji je zadužen za slanje poruka mozgu da je organizam sit. Ove masne kiseline takođe stimulišu lučenje adiponektina, supstance koja sagoreva masti tokom 5h nakon njihovog unošenja u organizam, tako das u masline idealne za osobe koje drže do vitke linije.
5. Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja
Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.
6. Otklanjaju zatvor
Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. Opširnije o ovoj temi čitajte i u tekstu Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način
7. Smanjuju upale i bolove
Zbog prisustva antioksidanasa, masline deluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.
8. Sprečavaju rak
Antioksidansna i antiupalna dejstva maslina, povoljno deluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja.
9. Smanjuju alergije
Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.
10. Čuvaju oči
U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.
(Espreso/Zdravisimo)