Slanina, Foto: Profimedia

paŽnja

DOKTORKA JE JELA SLANINU SVAKI DAN TOKOM CELE NEDELJE - Desile su joj se 3 KLJUČNE promene

Američka doktorka Patriša Varakalo, specijalista osteopatije na klinici u Klivlendu, rešila je da sprovede zanimljiv eksperiment - nedelju dana je jela slaninicu

Objavljeno: 29.09.2023. 11:03h

Američka doktorka Patriša Varakalo sprovela je eksperiment u kojem je nedelju dana jela slaninu.

Za portal "Healthy" napisala je tekst o njenim efektima na organizam, a najviše su se izdvojile 2 ključne promene.

Ovo je njena ispovest.

Prva dva dana uživala sam da ujutru pojedim slaninu sa kajganom, ali vrlo brzo mi je to dosadilo i podstaklo me je da budem inovativna kako bih izdržala ovaj izazov do kraja. Tokom narednih dana dodavala sam je u salate ili jela uz piletinu. Čak sam napravila i špargle umotane u slaninu. U nedelju sam je jela sa roštilja u jednom od mojih omiljenih restorana, ali je moj entuzijazam do tada znatno splasnuo i bilo mi je muka od slanine. Ali, evo šta sam primetila:

Osećala sam se sitom svaki dan

Obroci su bili zasitni. Uvek sam bila sita, možda zbog sadržaja proteina i masti u slanini. Primetila sam da sam prestala da mnogo grickam između obroka - što je bio veliki bonus.

Mučio me je osećaj dehidriranosti

foto: Profimedia

Drugi najuočljiviji efekat je bila žeđ. Nakon obroka sa slaninom, često sam umela da posežem za vodom. "Slanina ima sjajan ukus, ali ima mnogo soli i podići će vam krvi pritisak", akcentuje dr Denis Brumer, kardilog sa klinike u Klivlendu.

Osećala sam se umornom

Do kraja nedelje mi je slanina dosadila - u početku mi je bila poslastica, ali kasnije sam morala da je namećem sama sebi. Takođe, osećala sam se umornijom usled konzumacije slanine, a studija iz 2022. godine podržava ovo. Istraživači su pokušabali da utvrde odnos između konzumacije prerađenog mesa i nivoa energije. Oni su analizirali mikrobiom crvea 20 mladih ljudi u srednjim 20-im i sre2dnjim 30-im kako bi uočili bilo kakvu korelaciju između mentalne i fizičke energije i umora.

Zanimljivo je da je studija otkrila da je od različitih namirnica samo prerađeno meso povezano sa promenama u energetskoj dinamici - što se manifestuje kao povećan mentalni i fizički umor i smanjena mentalna i fizička energija.

Šta kaže stručnjak?

"Svaki životinjski proizvod verovatno ima visok sadržaj holesterola", ističe dr Brumer i naglašava da česta konzumacija slanine, poznate po tome što je slana i masna, može da dovede do problema sa srcem. On ističe da ni ćureća slanina nije dobra alternativa, iako ima oko 20 odsto manje holesterola - ipak i dalje ga je puno, kao i natrijuma.

Ovaj kardiolog savetuje da se pridržavate mediteranskog tipa ishrane u kom je akcenat na voću i povrću, dok je unos mesa ograničen. Za sve one koji vole slalninu, imajte na umu da su umerenost i informisanost ključ svake pametne odluke u vezi ishrane.

Iako je slanina neosporno ukusna, neosporni su i potencijalni zdravstveni rizici. Ovo ne znači da treba da izbacite slaninu iz ishrane - poštujte njeno mesto u kulinarskom svetu kao ukusan delikates koji ćete jesti povremeno, a ne kao glavni oslonac u vašoj ishrani, zaključuje dr Varakalo.

(Espreso/blic.žena)