Šerbet, Foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun

STARINSKI NAPITAK

NAPITAK PROTIV KAŠLJA KOJI SU NAM NAŠE BAKE PRAVILE: Spremite se za jesen uz stari recept koji budi nostalgiju

Najbolji napitak uz koji ćete se ugrejati i ostati zdravi u hladnim danima

Objavljeno: 29.09.2023. 09:44h

Prvi jesenji dani već traže napitke koji će nas ugrejati i ulepšati novo godišnje doba. Mnogo je recepata za đakonije u ovom periodu koje su nam ostavile naše bake, a jedan od njih je i šerbet.

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 250 ml mleka
foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun

Priprema:

  1. Količina šećera zavisi od toga koliko jak šerbet želite da bude. Što više šećera, to će šerbet biti tamniji i delotvorniji.
  2. Sipajte šećer u šerpicu i uključite ringlu. Kako se bude ringla grejala, tako će se i šećer topiti i menjati boju u karamel.
  3. Nemojte mešati šećer sve dok se cela površina ne ispuni otopljenim šećerom.
  4. Nalijte mleko, ne mora biti sobne temperature, može i iz frižidera. Nemojte se iznenaditi zvuku koji ćete čuti, to je normalna reakcija.
  5. U šerpi ćete videti "planine" od šećera, i to je normalna reakcija.
  6. Sačekajte da se sastojci prilagode jedni drugima, pa posle nekoliko minuta promešajte šerbet.
  7. Biće gotovo kada se sav šećer odvoji odnosno odlepi sa dna šerpe i spoji sa mlekom.
foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun

Dobićete finu, kompaktnu tečnost koju treba popiti pred spavanje, ali nije na odmet i u toku dana, za brže postizanje rezultata.

Takođe, dok ga spremate, možete nagnuti glavu nad šerpu i napariti se isparavanjem iz šerbeta, što je dobro za otpušavanje nosa u vreme prehlada.

BONUS VIDEO:ZABORAVLJENI NAPITAK VODNJIKA: Izvor zdravlja

(Espreso/telegraf)