Šerbet, Foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun
STARINSKI NAPITAK
NAPITAK PROTIV KAŠLJA KOJI SU NAM NAŠE BAKE PRAVILE: Spremite se za jesen uz stari recept koji budi nostalgiju
Najbolji napitak uz koji ćete se ugrejati i ostati zdravi u hladnim danima
Objavljeno: 29.09.2023. 09:44h
Tatjana Maksić
Prvi jesenji dani već traže napitke koji će nas ugrejati i ulepšati novo godišnje doba. Mnogo je recepata za đakonije u ovom periodu koje su nam ostavile naše bake, a jedan od njih je i šerbet.
Sastojci:
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
Priprema:
- Količina šećera zavisi od toga koliko jak šerbet želite da bude. Što više šećera, to će šerbet biti tamniji i delotvorniji.
- Sipajte šećer u šerpicu i uključite ringlu. Kako se bude ringla grejala, tako će se i šećer topiti i menjati boju u karamel.
- Nemojte mešati šećer sve dok se cela površina ne ispuni otopljenim šećerom.
- Nalijte mleko, ne mora biti sobne temperature, može i iz frižidera. Nemojte se iznenaditi zvuku koji ćete čuti, to je normalna reakcija.
- U šerpi ćete videti "planine" od šećera, i to je normalna reakcija.
- Sačekajte da se sastojci prilagode jedni drugima, pa posle nekoliko minuta promešajte šerbet.
- Biće gotovo kada se sav šećer odvoji odnosno odlepi sa dna šerpe i spoji sa mlekom.
Dobićete finu, kompaktnu tečnost koju treba popiti pred spavanje, ali nije na odmet i u toku dana, za brže postizanje rezultata.
Takođe, dok ga spremate, možete nagnuti glavu nad šerpu i napariti se isparavanjem iz šerbeta, što je dobro za otpušavanje nosa u vreme prehlada.
BONUS VIDEO:ZABORAVLJENI NAPITAK VODNJIKA: Izvor zdravlja
(Espreso/telegraf)