Baron torta, Foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic
omiljena torta u jugi
KRALJICA SVIH JUGOSLOVENSKIH PROSLAVA: Bez ove TORTE nije moglo da se ZAMISLI ni jedno SLAVLJE u staroj JUGI
Recept koji se prenosi generacijama, svaka novopečena domaćica prvo njega nauči
Objavljeno: 28.09.2023. 21:54h
Marija Marković
Baron torta poznata je kao kraljica jugoslovenskih slavlja i proslava. Recept koji svaka domaćica prvo nauči!
Sastojci:
Za 1 koru:
- 3 belanceta
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 15 g kakaoa
- 15 g mlevenih oraha
Za čokoladni fil:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 40 g čokoladnog pudinga
- 50 g kakaoa
- 400 ml mleka
- 200 g čokolade za kuvanje
- 180 g putera
Za fil od malina:
- 400 g malina
- 120 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 40 g pudinga od jagode
- 5 g želatina
- 300 ml vode
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 g putera
Priprema:
- Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. U smesu dodajte kakao, so i mlevene orahe, pa lagano umešajte sastojke. Izlijte smesu u kalup obložen pek papirom i pecite 10-15 minuta na 180°C. Koru ostavite da se ohladi sa pek papirom.
- Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 3 kore. Dok se kore hlade, počnite sa pravljenjem čokoladnog fila. U šerpi penasto umutite žumanca sa šećerom, kakaom i 200 ml mleka. Vodite računa da ne ostanu grudvice, pa postepeno sipajte i ostatak mleka. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
- Dodajte izlomljenu čokoladu i puter sobne temeprature, pa mešajte dok se čokolada i puter ne otope. Ohladite fil sa sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider prekrivenog prozirnom folijom. Ohlađeni fil umutite mikeserom. U šerpu stavite maline, 100 ml vode, šećer, vanilin šećer, sve promešajte, pa kuvajte dok ne provri. Nakon toga, ostavite još 5 minuta da se kuva na nižoj temperaturi.
- U odvojenoj posudi, pomešajte želatin sa 100 ml vode, pa ostavite da nabubri. Kašiku smese sa malinama ubacite u smesu sa želatinom, promešajte, pa sve zajedno vratite u šerpu. Na kraju dodajte puding od jagode koji ste razmutili u 100 ml vode, promešajte, pa prokuvajte sve sastojke još koji minut. Ostavite fil da se ohladi, ali samo dok ne postane mlak, pa ga podelite na tri jednaka dela.
- Počnite sa ređanjem kora i filova, tako što ćete prvo skinuti pek papir sa kora. Potom prvu koru ubacite u odgovarajući kalup za tortu, ravnomerno rasporedite i poravnajte trećinu čokoladnog fila, trećinu fila od malina, pa nanesite drugu koru.
- Ređajte dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba da bude kora. Ostavite da se stegne preko noći u frižideru. Otopite na pari čokoladu za kuvanje sa puterom, pa nanesite glazuru.
Bonus video: Torta Hram Svetog Save na slavlju
(Espreso/Stvar ukusa)