rapsodija ukusa
PEČENI PARADAJZ U TEGLI: Neobična srpska zimnica - stare bake zimu ne mogu da zamisle bez toga
Pečeni paradajz u tegli je neobična srpska zimnica starih baka koje zimu ne mogu da zamisle bez toga
Dočekajte zimu kako valja, jer zimnica od paradajza nikako ne sme da se propusti.
Ako ste se već odlučili za kiseljenje zelenog paradajza, ne bi bilo loše da vidite kako se sprema pečeni u tegli.
Uz svako jelo ide, a najviše uz dobar pasulj, prebranac, gulaš...
Ne oduzima puno vremena, a naše bake i deke svake godine uživaju u njegovom sočnom ukusu.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
ruzmarin po želji
10 kilograma paradajza
origano po želji
150 grama soli
200 mililitara ulja
Ovako se sprema:
Operemo dobro paradajz i isečemo ga na 4 po dužini.
Odvojimo semenke samog paradajz pomoću oštrog noža.
U posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje i posipamo uljem.
Poređamo čvrsto paradajz. Po želji možemo da pospemo origanom ili ruzmarinom, posipamo blago uljem i stavljamo u rernu.
Pečemo paradajz na 180-200 stepeni dok ne promeni svoju boju.
Nakon što izvadimo topao paradajz, odmah ga punimo u tegle sa zavrtnjem.
Prethodno smo zagrejali kako tegle tako i poklopce da bi mogli da se zapečate.
Između paradajza možemo da pospemo origano i ruzmarin.
Odozgo dosipamo ulje i odmah zatvaramo teglice da se vakumiraju.
Pečeni paradajz u tegli je mnogo ukusan i ne zaboravite da ga napravite ovde godine za zimnicu.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)