svaki zalogaj se topi u ustima
ESTERHAZI TORTA KAKVU SAMO STARE MAĐARICE PRAVE: Kremasta i lagana - najbolji recept
Esterhazi torta starih Mađarica po najboljem receptu koja uvek ispadne kremasta i lagana
U Srbiji je krenula sezona slava, a da bi trpeza bila bogata i ukusna, jedna najpopularnija torta će vam i te kako biti potrebna.
Sitni kolači su uvek dobrodošli jer se kod nas godinama postavljaju za slavsku trpezu, ali pred vama je sada Esterhazi torta koju najbolje spremaju Mađarice.
Gosti će se topiti u svakom zalogaju, a i značiće vam za sve druge proslave, kao i praznike koji su sve bliži.
Za ovaj recept su vam potrebni sledeći sastojci:
Prvo ide kora:
esencija badema
belanca - 8 komada
bademi - 200 g, oljušteni
šećer - 170 g
Dodatno za koru:
limun - 1 komad, izrendana kora
žumanca - 9 komada
vanila - 2 komada, u prahu
šećer u prahu - 150 g
sveže mleko - 250 mililitara
brašno - 70 g
maslac - 250 g
Za glazuru:
čokolada - 50 g
belanca - jedno
sok od limuna - 1 supena kašika
šećer u prahu - 200 g
Za dekoraciju:
bademi - 70 g
Evo kako se sprema:
Prvo oljuštite bademe. Potopite ih u vrelu vodu, nakon toga skinite ljusku. Osušite ih i pecite u rerni na 170 stepeni oko 10 minuta.
Nakon toga počnite sa pripremom fila. U posudi pomešajte umućena jaja, šećer u prahu, brašno i oko 50 ml svežeg mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Ugrejte preostalo mleko i lagano dodajte u smesu od žumanaca. Vratite celu smesu u posudu u kojoj je bilo mleko. Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri, dok se fil ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Umutite maslac na sobnoj temperaturi i pomešajte ga sa gotovim filom. Dodajte izrendanu koru limuna i mešajte s vremena na vreme da se ne stvori korica.
Umutite belanca sa većim delom šećera na čvrst sneg. Dodajte sok od limuna i esenciju badema.
Sameljite bademe u blenderu sa 2 supene kašike šećera od ukupne količine šećera za kore. Dodajte bademovo brašno u smesu od belanaca i pažljivo promešajte.
Rasporedite smesu na pet delova. Svaki deo rasporedite u pleh, sa ivicama koje se otvaraju i obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni sa ventilatorom.
Ostavite kore da se ohladi i pažljivo skinite papir. Sastavite tortu tako što svaku koru namažete tankim slojem fila. Zalepite ih. Sa strane ukrasite mlevenim bademima.
Umutite belanca sa sokom od limuna i šećerom u prahu, dok ne dobijete željenu konsistenciju. Glazirajte tortu odozgo. Rastopite čokoladu na pari i oblikujte paučinu, koja je karakteristična za ovu tortu.
(Espreso/Bonapeti.rs)