vrhunski ukus
UKISELJENI BELI LUK U TEGLI: Najbolja zimnica - recept naših starih je prost kao pasulj
Ukiseljeni beli luk u tegli je najbolja zimnica naših starih, a recept je toliko prost da prostije ne može
Bez belog luka nema ni dobrog ručka. Svi volimo da ga stavljamo kako u dinstanje, kuvanje, prženje, a sa druge strane i da ga jedemo uz jela.
Ono što naše stare žene decenijama unazad prave za zimu jeste ukiseljeni beli luk.
Zimnica kakva samo može da se poželi, a još kad otvorite teglu i krenete da ga jedete uz razna kuvana jela, nećete moći da prestanete.
Za ovaj recept su vam potrebni ovi sastojci:
vruća voda za dopunjavanje
mlade glavice belog luka - količina po želji
sirće
šećer - 1 kašika po tegli
1 tableta aspirina po tegli
1 kašika soli po tegli
Sada sledi detaljna priprema:
Odaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u tegle, a po želji možete dodati grančice mirođije. Svaku teglu napunite do 2/3 zapremine sirćetom, dodajte so i šećer i do vrha dopunite vrućom vodom. Ovo se radi da bi tačno odredili koliko vam je potrebno salamure za turšiju.
Prebacite tečnost iz teglica u šerpu i stavite da se prokuva nekoliko minuta. Nakon toga, ponovo prelijte beli luk u teglama. Stavite po 1 tabletu aspirina u svaku teglu, zatvorite toplim poklopcima i okrenite tegle da tako stoje 12 sati.
Okrećite tegle još 3 dana, a nakon tog vremena, zimnica od kiselog belog luka je spremna za konzumiranje.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)