Med, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU

MED IMA TAČNO OVOLIKO KALORIJA: Podatak će sve IZNENADITI, u 100 GRAMA se NALAZI...

U narodnoj medicini, med se koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. I naučnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidaciona svojstva

Objavljeno: 28.09.2023. 08:19h

Stari Egipćani, Sirijci, Rimljani, Grci su odlično poznavali lekovite osobine meda i svakodnevno ga koristili i kao hranu i kao lek. Još od kraja pedesetih godina prošlog veka lekovite osobine meda i drugih pčelinji proizvoda bile detaljno ispitane kroz brojne naučne radove. U Srbiji apiterapija još nije dovoljno prepoznata iako je od davnina deo narodne medicine. Apiterapija je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti.

Med sadrži različite šećere, esencijalne aminokiseline, voćne kiseline, enzime, prirodne „antibiotike“ - fitonicide, vitamine i minerale, antioksidanse zbog toga se koristi i kao prirodni lek i dodatak jelima. U narodnoj medicini, med se koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. I naučnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidaciona svojstva.

foto: Printscreen/Youtube/Fuller Farm

PREPORUKE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE

Med se nalazi u kategoriji tzv. „slobodnih“ šećera, a prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije to su „monosaharidi (glukoza i fruktoza) i monosaharidi (saharoza) koji se dodaju u hranu i pića u različitim oblicima, kao što je med, voćni sirupi, voćni koncetrati i osdtale vrste slatkih sitrupa.“ Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije za potrebe očuvanja zdravlja i sprečavanja gojaznosti kod mladih i starijih osoba, na dnevnom nivou ne bi trebalo unositi više od 10 odsto energetske vrednosti hrane za bilo koje vrste „slobodnih“ šećera, uključujući i med. To predstavlja unos od oko 50g unosa šećera na dan, uključujući svu hranu koja u sebi sadrži neke vrste „slobodnih“ šećera.

ŠTA SADRŽI MED

Med je slatka tečnost koju prave pčele koristeći nektar cvetnih biljaka. Postoji oko 320 različitih vrsta meda, koje se razlikuju po boji, mirisu i ukusu. Med sadrži uglavnom šećer, kao i mešavinu aminokiselina, vitamina, minerala, gvožđa, cinka i antioksidanata. Pored upotrebe kao prirodnog zaslađivača, med se koristi kao antiinflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko sredstvo. Ljudi obično koriste med oralno za lečenje kašlja i lokalno za lečenje opekotina i podsticanje zarastanja rana, samo su neki od podataka koje je objavila klinika Mejo.

Med mnogi koriste kao zamenu za šećer, posebno dijetetičari. Ono što mnoge zanima jeste koliko zapravo med ima kalorija. Prema zvaničnim podacima 100 grama meda sadrži 340 kalorija, od kojih je čak 82 grama ugljenih hidrata i 0.3 grama proteina.

(Espreso/Srećna republika)