Pirotska paprika, Foto: Printscreen/RTS

da li je ovo najslađi ajvar?

PIROĆANCI TVRDI DA SE OVAKO PRAVI NAJBOLJI AJVAR: Domaćice otkrile TAJNI SASTOJAK, u pitanju je AUTOHTONA SORTA!

Zbog odličnih karakteristika, važno je da ova autohtona sorta bude sačuvana

Objavljeno: 27.09.2023. 11:56h

Piroćanci tvrde da se najbolji i najslađi ajvar pravi od crne paprike, autohtone sorte koja se gaji samo u pirotskom kraju. Tradicija sadnje prenosi se s kolena na koleno, a proizvođači za sada, čuvajući čistotu sorte, uspešno odolevaju njenoj hibridizaciji.

Zrela paprika je crvene boje, a epitet „crna” duguje stabljici koja je u vreme cvetanja izrazito tamnozelena. U porodici Ćirić u selu Izvoru, pirotska crna gaji se decenijama. Seme i rasad proizvode sami.

Papriku koju sada uberemo sušimo i to seme sledeće godine koristimo i sejemo u leje. Tako da nikada ne kupujemo seme", kaže Valentina Ćirić.

Valentina Ćirićfoto: Printscreen/RTS

„Paprika je super za ajvar, za nizu”, dodaje Dušica Ćirić. „Suva crna paprika pirotska to je naša stara sorta. U odnosu na hibridne sorte manje se prska. Traži puno navodnjavanja, pogotovo ove godine, jer je bila sušna.”

Zato se pirotska crna paprika i danas gaji u većini poljoprivrednih gazdinstava, a trpeza se bez nje ne može ni zamisliti.

Nema slave a da na meniju nije punjena domaća paprika, kaže Radoslav Pejčić, profesor prehrambene tehnologije:

FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS

„Piroćanci će reći da nema slađeg ajvara od ajvara koji se napravi od naše paprike. To je verovatno malo i sentiment, ali i poprilično tačno.”

Zbog odličnih karakteristika, važno je da ova autohtona sorta bude sačuvana.

Jako je bitno zbog ukrštanja, bolesti i štetočina. Jer je ta sorta, ipak, prilagođena području, agroekološkim uslovima. Ova naša paprika je za otvoreno polje, nije za plasteničku proizvodnju”, objašnjava inž. Srđan Vidanović iz PSSS Pirot.

Pirotska crna paprika, smatraju stručnjaci, poput kačkavalja i peglane, zaslužuje zaštitu geografskog porekla.

Bonus video:

(Espreso / RTS, Branislav Jovičić)