Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Savršena zimnica

RENDANI KUPUS KOJI ĆETE PRAVITI SVAKE GODINE: Recept DECENIJAMA star - zimnica kakvu samo PRAVE DOMAĆICE prave

Super rendani kiseli kupus jedva čeka da završi na polici sa ostalom zimnicom

Objavljeno: 26.09.2023. 15:15h

Delimo vam recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godien za zimnicu.

Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga iseći i nožem, ali je preporučljivo koristiti poseban rende.Takođe možete da prilagodite odnos soli prema svom ukusu. Pre pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.

Sastojci

  • 20 kg kupusa
  • 800 g soli
  • voda
  • 1 dunja
  • 1 jabuka
  • 10 lovorovih listova
  • pola šake zrna bibera
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Priprema

  1. Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.
  2. Rendani kupus rasporedite u bure za kiseljenje. Ređajte ga gusto, sloj po sloj.
  3. Svaki sloj posolite i pritisnite batom dok ne primetite da voda curi.
  4. Između svaka 2 - 3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.
  5. Kada se bure napuni i pusti dovoljno vode, spreman je za kiseljenje.
  6. Poslednji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete posle ukloniti.
  7. Pokrijte kupus kesom vode ili kamenom i uverite se da nema dovoda vazduha.
  8. Bure čuvajte na tamnom, ako je moguće toplijem mestu da biste ubrzali proces kiseljenja.
  9. Posle nedelju, dve posudu premestite na tamno i hladnije mesto i ostavite da odstoji 3 - 5 nedelja.
  10. Kada kupus dostigne željeni ukus, uklonite vreću vode ili kamen, površinske listove i rendani kupus poređajte u prethodno sterilisane tegle.
  11. Čuvajte u frižideru ili na tamnom, hladnom mestu.

BONSU VIDEO:DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/mojazimnica)