Džem od kajsija, Foto: Jelajelena Petrovic
ovo morate da probate
STARINSKI RECEPT SRPSKIH DOMAĆICA: Džem od kajsija za kojim ćete DOSLOVNO odlepiti - savršena SLATKA zimnica
Recept za tradicionalni srpki džem od kajsija koji idealno ide u kolače i palačinke
Objavljeno: 26.09.2023. 14:00h
> 14:04h
Tatjana Maksić
Vreme je da na policu sa zimnicama napravite mesta i za srpski džem od kajsija, koji ćete napraviti po ovom tradicionalnom receptu
Od 1,5 kg kajsija dobićete jednu veću teglu džema. Ako vam je ovo premalo, možete da udvostručite sastojke. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu. Takođe, možete i da dodate puter u smešu.
Sastojci
- 1,5 kg zrelih kajsija
- 1 kg šećera
- 200 ml soka od jabuke
- 1 veliki limun
- Komad putera (opciono)
Priprema
- Kajsije dobro operite i očistite od koštica.
- Isecite ih na male komade i stavite u šerpu zajedno sa sokom od jabuke. Pustite ih da se polako zagrevaju dok smesa ne provri.
- Zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta, dok kajsije ne omekšaju.
- U smešu dodajte šećer i nastavite da kuvate oko 20 minuta, povremeno mešajući da se šećer rastvori.
- Dodajte limunov sok i ostavite da se kuva na umerenoj temperaturi.
- Sklonite lonac sa vatre i u vrući džem po želji dodajte komadić putera. Sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi 10 minuta.
- Džem sipajte u sterilisane tegle i zatvorite.
BONUS VIDEO:KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)
(Espreso/mojazimnica)