neprevaziđenA
PO OVOJ STRANOJ TORTI JE U SRBIJI NASTALA REKLAMA: Pravi se od DOMAĆEG MEDA ne zna se U KOJOJ ZEMLJI je POPULARNIJA
Marlenka torta se služi uz kafu ili kapućino.
Iako je recept za Marlenka tortu minimalno izmenjen (samo je u pitanju količina brašna i dadavanje pudinga u fil – naime, orginalni recept za fil ne sadrži puding, već samo konzervu kondenzovanog mleka i 200-250 gr maslaca), suština je ostala ista … kolač je mek, nepreslađen, a fil zbog dodatog pudinga laganiji.
Marlenka torta i sastojci za testo:
* 600 g brašna, običnog * 120 g maslaca * 3 kašike / brdskog, livadskog meda /, pravi domaći je najbolji * 250 g šećera u prahu * 1 ravna kašika sode bikarbone * 1 kafena kašičica sirćeta * 2 velika jaja
Sastojci za fil:
* 1 kondenzovano mleko kuvano u konzervi u vodenoj kupelji 2,5 – 3 sata * 250 g maslaca * 500 ml mleka * 2-3 kašike kristal šećera ( izbaciti ako je kondenzovano mleko zaslađeno) * 1 kremastog pudinga / butterscotch ili vanilije / * seckani orasi i čokolada
Recept za Marlenku i postupak za testo :
1. Stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri do potpunog otapanja, naravno, ne zaboravite promešati.
2. Zatim u tu otopljenu masu dodajte kašiku soda bikarbone koji ste prethodno u šoljici pokapali kašičicom sirćeta i promešali .
3. Nakon dodavanja sode sa sirćetom, još mešajte…, na blagoj temperaturi.
4. Masu kuvajte dok od bledo žute ne pređe u lepu tamno narandžastu boju. Polako će se pojaviti i specifičan miris – to je jednostavno Marlenovski miris. :)
5. Dakle, kad masa potamni, sklonite sa vatre, i ostavite da stoji 5 min.
6. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.
7. Nakon toga postepeno dosipajte brašno sve dok se ne umeša sva količina.
Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na radnoj površini. Prethodno je zaspite brašnom.
8. Još uvek toplo testo ( nakog što ga dobro umesite ), podelite na 6 jednakih dijelova.
9. Svaki deo testa razvaljajte tanko (2-3mm) .. otprilike na veličinu pleha (moj pleh je velik – 35 x 40 cm), poklopite nečim…folijom ili drugim plehom i ostavite da se malo odmori ( ja nisam….odmah sam stavljala u rernu)
Ne zaboravite, testo je lepljivo, treba podasuti brašna u većoj količini jer će se zalepiti za radnu ploču …ili bolje – odmah razvaljati na peki papir izrezan na mere pleha. Tako je lakše, jer kore treba da su vrlo tanke i često pucaju pri prenošenju na pleh
10. Svaku koru pecite vrlo kratko (potreban vam je tajmer), na 180-190 stupnjeva, 4-5 minuta…
11. Nakon pečenja kore odmah izvadite iz plehai ostavite na ravnu površinu da se ohlade ( kada se ohlade, vrlo su tvrde, ali to će se promeniti nakon filovanja)
Punjenje Marlenka torte:
1. Prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi
2. Karamelizovano kondenzovano mleko (koje je najčešće zaslađeno) i koje smo uvarili i ohladili ranije ili dan pre, umešajte sa maslacem
Imajte na umu prilikom pravljenja fila da svi sastojci budu iste temperature
3. Zatim, umućeni maslac sa kondenzovanim mlekom kašiku po kašiku dodajemo u puding i nakon sjedinjavanja sastojaka….. fil je spreman.
4.Na svaku koru dodamo kašiku dve fila i ređamo ih jednu na drugu.
5. Na kraju, tortu obložiti mlevenim orasima …. i unakrst izvući mrežu od topljene čokolade.
Torta Marlenka treba da odstoji do sutradan u frižideru i nakon toga se može služiti.
Marlenka torta se služi uz kafu ili kapućino.
(Espreso/FB profil HRANA i recepti za jela)