Moskva šnit, Foto: Printscreen/ Youtube/ Natašine Slastice

NAJBOLJA TORTA

OMILJENA TORTA BEOGRAĐANA PRVI PUT NAPRAVLJENA 1974. GODINE: Spremite se za KRALJICU među poslasticama (RECEPT)

Omiljena torta mnogih je nastala 1974. godine i to baš u Beogradu

Objavljeno: 26.09.2023. 11:46h

Hotel je recept zaštitio, a iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:

-Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari. -Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. -Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu. -Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema. -Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.

Iako nemamo original, možete pokušati sa ovim receptom jer ukus je neponovljiv.

foto: Printscreen/Youtube/ Katy Slatki Recepti - Katy's Sweet Recipes

Sastojci:

  • Potrebno za 4 kore:
  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 4 kašike mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna

Za fil:

  • 16 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika gustina
  • 250 gr maslaca

I još treba:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 gr višanja
  • 1 manja konzerva ananasa
  • 150 gr pečenih, seckanih lešnika
foto: Printscreen/ Youtube/ Natašine Slastice

Način pripreme:

  1. Izmiksati 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam.
  2. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih orahe i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom.
  3. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći 12-13 minuta na 200 °C ili zavisno od vaše rerne. Ponovite postupak i za preostale tri kore.

Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti, a onda mu dodati umućeni maslac.

Pred filovanja torte umutiti slatku pavlaku.

Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku.

Zatim drugu koru, fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatku pavlaku.

Treća kora, fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka.

Na kraju ide četvrta kora i ukrašavanje po želji. U ovom slučaju je išao buter krem i ukrašavanje fondanom.

BONUS VIDEO:Pogledajte kako je moćna torta

(Espreso/24sedam)