ukus boli glava
RECEPT ZA AJVAR SA OVIM SASTOJKOM JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Pikantna zimnica koja će vas zaludeti
Recept za ajvar sa senfom je najtraženiji u Srbiji, a ukus je toliko pikantan da ćete ga samo tako spremati za zimnicu
Bez dobrog ajvara ne mogu da se zamisle hladni dani.
Zimnica u kakvoj samo može da se uživa dok se jede sa vrućim hlebom ili pogačom.
Postoji mnogo načina na koji se sprema, a nekada je to bilo skroz drugačije.
Sada je ispred vas ajvar sa senfom koji je totalno drugačiji, a i mnogo ukusniji.
Ovo su sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept:
crvene paprike 12 kg
plavi patlidžan 3 kg (koristiti sitnije komade, imaju manje semena)
šargarepa 2 kg
šećer 250 g
so 150 g
vinsko sirće 1,5 dl
ulje 1,5 dl
senf 100 g
Ovako se sprema:
Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila. Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi. Patlidžan (koristiti sitnije komade imaju manje semena) ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu. Šargarepu obatiti u slanoj vodi dok omekša.
Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje. Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje. Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je. Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati. Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.Tegle dobro zatvoriti i odložiti gde inače čuvate zimnicu!
Bonus video:
(Espreso/žena.blic.rs)