Ajvar u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

ukus boli glava

RECEPT ZA AJVAR SA OVIM SASTOJKOM JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Pikantna zimnica koja će vas zaludeti

Recept za ajvar sa senfom je najtraženiji u Srbiji, a ukus je toliko pikantan da ćete ga samo tako spremati za zimnicu

Objavljeno: 25.09.2023. 22:22h

Bez dobrog ajvara ne mogu da se zamisle hladni dani.

Zimnica u kakvoj samo može da se uživa dok se jede sa vrućim hlebom ili pogačom.

Postoji mnogo načina na koji se sprema, a nekada je to bilo skroz drugačije.

Sada je ispred vas ajvar sa senfom koji je totalno drugačiji, a i mnogo ukusniji.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Ovo su sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept:

crvene paprike 12 kg

plavi patlidžan 3 kg (koristiti sitnije komade, imaju manje semena)

šargarepa 2 kg

šećer 250 g

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

so 150 g

vinsko sirće 1,5 dl

ulje 1,5 dl

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

senf 100 g

Ovako se sprema:

Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila. Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi. Patlidžan (koristiti sitnije komade imaju manje semena) ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu. Šargarepu obatiti u slanoj vodi dok omekša.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje. Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje. Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je. Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati. Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.Tegle dobro zatvoriti i odložiti gde inače čuvate zimnicu!

Bonus video:

(Espreso/žena.blic.rs)