pikantno i najbolje za zimu
STARE MAKEDONKE SPREMAJU NAJUKUSNIJU ZIMNICU: Paradajz i paprike u tegli - recept koji decenijama koriste
Paradajz i paprike u tegli po receptu starih Makedonki je najukusnija zimnica, a ujedno se spremaju i decenijama na taj način
Makedonskim specijalitetima malo ko može da odoli. Poznati su po pikantnim jelima, a i dobrim zimnicama.
Naše žene za makedonski recept za prebranac se otimaju, a sada će i za njihovu sočnu i ukusnu zimnicu.
Lako se sprema, puna je povrća i ovaj recept je jedinstven jer ga samo oni imaju i dosta se razlikuje od naše turšije, paprika u tegli...
Evo koji sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept Makedonki:
paradajz - 3 kg
paprika - 2 kg, crvena, mesnata
paprika - 500 g , dugačka ljuta
beli luk - 2 glavice
peršun - 2 veze
Za salamuru:
sirće - 2 šolje
ulje - 2 šolje
šećer - ½ šolje
so - 2 kašičice
Sada sledi način pripreme:
Papriku ispecite, oljuštite i naseckajte na komade. Paradajz sameljite i kuvajte dok se ne zgusne. Beli luk oljuštite i naseckajte na sitno.
Ljute paprike očistite od drški i presecite ih na pola, pa ih potopite u vruću salamuru dok ne omekšaju.
Izvadite ljute paprike i dodajte ih u paradajz pire, a zatim dodajte crvenu papriku, beli luk i naseckani peršun.
Kuvajte još pola sata da se zgusne na slaboj vatri. Sipajte u tegle i prokuvajte tegle oko 5 minuta, nakon što voda proključa.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)