prva klasa
NAJUKUSNIJI RECEPT ZA PITU SA ŠLJIVAMA: Domaćice podelile pravo iz FRANCUSKE, a tajna je u JEDNOJ STVARI
Preukusna pita sa šljivama koja će vas oduševiti
Galeta pite su tako jednostavne a tako ukusne, spremaju se očas posla, pa zato i ne čudi što su postale pravi gastronomski hit. Kao i svi vrhunski gurmanluci, i recept za ove pite stižu nam iz Francuske. Pripremaju se od prhkog testa, baš poput klasičnih tartova.
Mi vam dajemo predlog s integralnim brašnom zato što kora bude hrskavija, ali podjednako je ukusna i s običnim belim.
Mogu da budu i slatke, s kombinacijom voća koju želite ili imate pri ruci, a mogu da budu i slane, punjenje šunkom, sirom, paradajzom, paprikama...
Najbolje je da vam mera za ovu galetu bude šolja od dva decilitra.
Priprema:
- Za testo pomešajte 1,25 šolje integralnog brašna, 1 kašičicu šećera, 1 kašiku šećera, 125 g putera, 1/4 šolje jogurta i 1/4 šolje hladne vode.
- Nakon što umesite testo, treba da ga uvijete u providnu foliju i tako stavite u frižider da odstoji najmanje pola sata. Vi u međuvremenu operite, očistite od košpica i iseckajte desetak šljiva kao na slici.
- Ohlađeno testo odvijte, pa ga rastanjite oklagijom. U posudi pomešajte pet kašika meda, sok od pola limuna i kašičicu cimeta, pa polovinu smese pomešajte sa šljivama.
- Testo premažite ostatkom preliva od meda i limuna, pa stavite u rernu i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Gotovu galetu, samo po ivicama, pospite kristal-šećerom.
POBEDNIK TAMIČENJA U SPREMANJU AJVARA OTKRIO TAJNU SAVRŠENOG RECEPTA! Samo jedno je važno, sve ostalo je stvar ukusa:
(Espreso/ Blic žena)