paŽnja
AMERIKANCI LIST OVE BILJKE PLAĆAJU 100 DOLARA, A KOD NAS JE NAJZDRAVIJE POVRĆE: Posebno je DOBRO za ŽENE, EVO I ŠTO
Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer je bogata flavonoidom maempferolom
Mediteranska ishrana u samom je svetskom vrhu najzdravijih načina ishrane, povezana sa značajnim zdravstvenim koristima.
Mnoge su namirnice u mediteranskoj ishrani naročito blagotvorne za zdravlje, a među njima je i jedna koja je još uvek potcenjena. Raštan smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a izuzetna bogata vitaminima i mineralima, ali još je uvek potcenjena u poređenju s keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.
Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer je bogata flavonoidom maempferolom.
O raštanu piše i Njujork Tajms
Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči činjenica da je prestižni Njujork Tajms raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživela je u poslednjih deset godina, a kao neizostavan deo jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane.
Pravilna priprema
Pravilna priprema raštana ključna je za očuvanje maksimalne količine hranjivih materija. Kao i ostalo povrće, raštan se savetuje što kraće kuvati; najbolje pet minuta kuvati na pari kako bi vlakna omekšala i kako bi se povećala njegova svarljivost, a istovremeno očuvali hranjivi sastojci. Raštan se jede i sirov.
Često se stavlja u pesta ili druge umake. Pre konzumacije, listove raštana treba temeljno oprati pod mlazom hladne vode, ali ga ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. Raštan će svež ostati u frižideru i do pet dana. Čuvajte ga u prozirnoj foliji i maksimalno istisnite vazduh. Tako neće uvenuti, požuteti i izgubiti vredne sastojke.
Starinski recept za varivo sa raštanom:
Sastojci
800 g raštana
300 g krompira
600 g suvih rebara
400 g paradajza
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 šargarepa
5 kašika ulja
biber
so
Priprema
Oprati u toploj vodi 600 g suvih svinjskih rebara, iseći na komade, naliti vodom i skuvati. Oprati i očistiti od zadebljalih delova 800 g raštana (raštike - 3 veće veze) pa iseći na krupnije rezance. Raštan staviti u ključalu, malo posoljenu vodu, prokuvati nekoliko minuta i ocediti. Oljuštiti glavicu crnog luka, čen belog luka, 1 šargarepu i 300 g krompira. Oljušteno povrće oprati i sitno iseckati a 400 g opranog paradajza takođe oljuštiti i iseckati. U šerpu u kojoj će se jelo kuvati sipati 5 kašika ulja, zagrejati i propržiti iseckan crni luk, šargarepu, iseckan paradajz i prokuvano meso. Dodati raštan i krompir iseckan na kockice. Posoliti, pobiberiti, sipati malo vode u kojoj se kuvalo meso i kuvati. Za vreme kuvanja dolivati vodu u kojoj se kuvalo meso. Jelo kuvati dok meso ne omekša (oko 50 minuta).
(Espreso/najžena)