Bajadera kolač, Foto: Printscreen/Instagram/recepttura

preukusna

ŽENE IZ JUGOSLAVIJE SU PRAVILE SAMO OVAKVU BAJADERA TORTU: Čim se zemlja RASPALA i ona je NESTALA, svi ste je jeli

U vreme SFRJ domišljate domaćice smislile su kolač koji će biti po ukus i izgledu najsličniji popularnom slatkišu, a sada su očito otišli korak dalje.

Objavljeno: 22.09.2023. 08:56h > 08:59h

Svi su probali bajaderu – kolač koji smo voleli da jedemo kao deca, a posebno smo svi emotivni prema bajderama iz „Kraša“.

U vreme SFRJ domišljate domaćice smislile su kolač koji će biti po ukus i izgledu najsličniji popularnom slatkišu, a sada su očito otišli korak dalje.

Sastojci

Za podlogu

300 g mlevenog plazma keksa

1 vanilin šećer

100 ml soka od narandže

100 g maslaca

Za glazuru

30 ml mleka

100 g čokolade za kuvanje

Za krem

1 l mleka

3 kesice pudinga s ukusom vanile

2 vanilin šećera

200 g šećera

4 žumanceta

250 g maslaca

100 g preprženih mlevenih lešnika

100 g mlevenog plazma keksa

200 g čokolade za kuvanje

Za ganaš

200 ml slatke pavlake

200 g čokolade za kuvanje

Priprema

foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

Pripremite kalup prečnika 26 cm. Zidove kalupa obložite providnom folijom, a na dno stavite papir za pečenje.

Za podlogu otopite na laganoj vatri puter, pa u njega ulijte sok od narandže, dodajte mleveni keks i vanilin šećer, sve sjedinite i mrvičastu smesu ubacite u kalup za tortu i prstima utisnite kao podlogu.

Otopite čokoladu i mleko, pa tu glazuru sipajte preko podloge, te stavite kalup u frižider da se slojevi hlade.

Zatim napravite krem Ubacite žumanca u posudu za mućenje, dodajte šećer i vanilin šećer, pa umutite u gustu svetlu smesu. Zatim ubacite prah za puding, 10 kašika hladnog mleka, sjedinite sve mikserom. Ostatak mleka stavite da se skuva, pa ga, kada provri, pomerite s vatre i sipajte umućenu smesu. vratite na vatru i uz stalno mešanje kuvajte nekoliko minuta da smesa postane gusta. Vreli krem podelite na dva jednaka dela. U jednu satvite izlomljenu čokoladu i izmešajte da se čokolada otopi. Na oba krema stavite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Umutite penasto puter, pa pola doadajte u čokoladni a pola u žuti krem. I jedan i drugi krem umutite mikserom. U svetli krem dodajte mleveni keks, mleveni lešnik, te sve lepo sjedinite.

Kalup izvadite iz frižidera, pa preko glazure rasporedite svetli krem i zagladite.

Zatim nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda staviti u frižider dok radite završni sloj.

Stavite slatku pavlaku u šerpu, u nju ubacite izlomljenu čokoladu i polako zagrevajte da se čokolada otopi. Ganaš ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda ga rasporediti po torti i fino zagladiti. Tortu stavite u frižider da se ohlladi preko noći. Izvadite je stavite na tacnu ili etažer.

Sve je spremno za uživanje.

(Espreso/Zadovoljna.nova)