tradicija se zna
STARE SRPKINJE PRAVE SAMO OVAKAV PINĐUR: Pikantna zimnica - namaz koji je ukusniji i od makedonskog
Stare Srpkinje prave pinđur koji je ukusniji i od makedonskog, pikantna zimnica kakva samo njima uspeva
Retko koji Srbin može da zamisli zimu bez pinđura.
Svi koji su ljubitelji paprike i paradajza ovu tradicionalnu zimnicu spremaju već decenijama unazad.
Sočna i pikantna zimnica - recept za koji se mnogi otimaju kako bi imali najukusniji namaz u hladnim danima.
Lako se sprema, evo šta vam je sve potrebno od sastojaka:
5 čenova belog luka
5 kilograma crvene paprike
30 listova svežeg peršunovog lista
3 kg paradajza
1 kašika morske soli
100 g šećera
300 ml ulja
150 ml jabukovog sirćeta
Priprema:
Paprike i paradajz operite i iseckajte i stavite u pleh i rernu zagrejanu na 220°C dok ne porumene, oko pola sata.
Stavite ih u plastičnu činiju i pokrijte poklopcem da se lakše gule i ostavite da se hlade najmanje pola sata.
Izvadite povrće iz plastične posude i ogulite kožu. Paprike očistite od semena.
Očišćeno povrće sameljite na mašini za mlevenje mesa.
Stavite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri.
Postepeno dodajte šećer, ulje, jabukovo sirće i so. Sve promešajte i kuvajte na srednjoj vatri.
Povremeno mešajte sve sastojke i kuvajte oko 50 minuta.
Isecite čen belog luka na sitne kockice i peršunov list i dodajte u šerpu.
Sve zajedno kuvajte još 10 minuta i pošto se sve sjedini probajte. Ako nije dovoljno slano, posolite.
Stavite tegle u rernu na 100°C 5 minuta da se zagreju.
Vruć pinđur sipajte u vruće tegle i stavite u rernu zagrejanu na 100°C na 15 minuta.
Izvadite tegle iz rerne i zatvorite poklopcima i pokrijte kuhinjskim peškirima. Kada se tegle ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
Bonus video:
(Espreso/Mojazimnica.rs)