uz pečenje pun pogodak
KISELI KRASTAVCI BEZ KONZERVANSA I PASTERIZACIJE: Najstarija zimnica - uspeće samo ako ih čuvate na ovom mestu
Kiseli krastavci bez konzervansa i pasterizacije su najstarija zimnica čiji recept se prenosi godinama na mlađe generacije
Zimu treba dočekati na pravi način, a to ćete uspeti samo ako sebi na vreme obezbedite dobru zimnicu.
Sveže krastavce u ovom periodu svi jedemo, a u kiselim uživamo kada dođe zima.
Dodajemo ih u salatu, jedemo uz pečenje, uz proju, gibanicu...
Sigurni smo da imate svoje načine kako da ih ukiselite, a ovaj je mnogo bolji jer ne treba da se pasterizuju i ne treba vam konzervans. Jedna je od naših najstarijih zimnica.
Za ovaj recept su vam potrebni su ovi sastojci:
3 kašike rakije
400 grama kornišona (krastavci)
2 komada listova vinove loze
1 kašika morske soli
1/4 veze mirođije
1 kašičica semena slačice
8 čenova belog luka
Sada sledi način pripreme:
Na dno tegle stavite jedan sveži list vinove loze, poređajte gusto kornišone, a između njih ubacite beli luk i morođiju.
Kada krastavce dobro poređate, dodajte kašiku semena slačice, tri kašike rakije, kašiku morske soli i sipajte vodu do vrha. Na kraju stavite preko svega još jedan list vinove loze.
Zatvorite poklopcem.
Važno je da tokom prve nedelje svakodnevno promućkate tegle sa kiselim krastavcima.
Čuvajte na temperaturi koja nije viša od 20 stepeni.
Prema ovom receptu, kiseli krastavci bez sterilizacije su ukusni i hrskavi i mogu da izdrže 4-5 meseci, ako se čuvaju u hladnom podrumu.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)