sočno i najbolje za hladne dane
KISELJENJE KUPUSA RIBANCA U LONCU: Najbrži recept - zimnica kakvu samo stari Srbi spremaju svake godine
Kiseljenje kupusa ribanca u loncu je zimnica kakvu samo srpski seljaci prave po najbržem receptu
Dobru zimu ne možemo da zamislimo bez naše tradicionalne zimnice.
Od ajvara, pinđura, ljutenice, kiselog kupusa... sve tako do kupusu ribanca.
Kupus ribanac se mnogo lakše i brže sprema od kiseljenja glavica kupusa, a pred vama je najbrži način.
Ovakav se sprema samo na našim prostorima.
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept su sledeći:
So
Glavice svežeg kupusa
Priprema
1.
Iseckati, narendati, kupus kao za salatu, ne pretanko. Odgovarajući lonac dobro obrisati, jer unutrašnjost lonca mora da bude potpuno suva. U suv lonac staviti pripremljen kupus, samo koliko da pokrije dno lonca. Ovaj sloj kupusa ravnomerno posoliti, kao salatu.
2.
Ručnom alatkom za pire, ili nekom drugom, možda tučkom za meso,dobro ispritiskati kupus u loncu.
Ovako sabijati kupus sve dotle dok se ne pojavi sopstveni sok koji je pustio kupus, sok mora da dobro da ovlaži kupus. Preko ovog sloja staviti sledeći sloj svežeg kupusa, obavezno posoliti, pa ponaviljati postupak sve dok ima
kupusa.
3.
Pripremljen kupus na ovaj naćin, poklopiti odgovarajućim plitkim tanjirom. Napuniti veću teglu sa vodom pa spustiti na tanjir u loncu. Na ovaj način će kupus biti potpuno potopljen u sopstvenoj čorbi. Ako nije tako, kupus se neće ukiseliti, već će se ubuđati. Lonac staviti na toplo mesto. Posle četiri dana probajte kupus, ako nije dovoljno kiseo nek odstoji još jedan dan. Veoma je ukusan i zato spremite po svojoj želji omiljeno jelo ili salatu od kupusa ribanca.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)