preukusno
NAJPOZNATIJA BAKA U SRBIJI OTKILA KAKO PRAVI DOMAĆA PECIVA: Posle ovog RECEPTA nikad više nećete ući u PEKARU
Recept za domaća peciva
Potrebno je :
- 300 ml mleka
- 20 gr kvasca
- 2 kasicice secepra
- 1 kasicica soli
- 200 gr kisele pavlake
- 3 kasike ulje
- 800-900 gr brasna
- 200 gr susama
Priprema:
U malo mleka izdrobiti kvasac, dodati šećer i izmešati. Ostaviti 5 minuta da kvasac da nadođe.Sipati ga u vanglu pa dodati ostatak mlakog mleka, brašno, ulje, so i zamesiti glatmo mekse testo. Mesiti da se ne lepi za prste.
Pokriti da naraste a zatim istresti na sto koje ste malo pobrasnjivili.
Podeliti 4 loptice po 100 gr. i 8 kuglica po 80 gr obraditi ih rukom pa pokriti.
Vece loptice valjati na stolu duzine 50 cm zatim napraviti mali krug tako da vam visi veca duzina koju ce te okomotati oko kruga formirajuci djevrek
Poprskati vodom i uvaljati u susam. Manje loptice takodje izvaljate u kraci valjak jedan takodje poprskati vodom i uvaljati u susam, Drugi isti razvuci u valjak pa isplesti pletenicu sa onim sto je uvaljan u susam. Poredjati u podmazan pleh, Kad malo odmori zumancetom premazati pletenice onaj deo sto nema susama.
Ako ostane testa umesiti mali hleb kao sto sam ja uradila u filmu. Peci na 220C oko 30 -40 minuta. Uzivajte u sjajnom ukusu
Bonus video:
(Espreso)