DA LI STE PROBALI
ZA OVIM PAVLOVA ROLATOM POLUDELI SVI ŽIVI: Ima IZGLED drugačiji od BILO KOG DRUGOG, a evo čime se PUNI
Ovaj rolat se puni krem šlagom ili slatkom pavlakom, svežim bobičastim voćem po izboru, lagan je, mekan u sredini, a hrskav spolja
Pavlova beze rolat mnogima je jedan od omiljenih deserta. Ne samo da je apsolutno ukusan, ljudi vole da jedu ukusan krckavi i kremasti oblak, već vole da ga zovu nesavršenim ili nonšalantnim desertom. A to znači da ima prirodno neformalan izgled, izgleda drugačije svaki put kada ga napravite i ne morate da brinete o preciznosti.
Ovaj rolat se puni krem šlagom ili slatkom pavlakom, svežim bobičastim voćem po izboru, lagan je, mekan u sredini, a hrskav spolja.
Beze kore se lako prave, pa ćete poslasticu ili urolanu Pavlovu pripremiti ko od šale.
Sastojci:
Za mering ili beze koru
5 belanca
125 g šećera (može i smeđ)
130 g šećera u prahu
1 kašičica soka od limuna ili belog ili jabukovog sirćeta
50 g listića badema
Bečka štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na detinjstvo
Domaći bakin rolat sa džemom od šljiva u trenu vraća u detinjstvo
Brz i lak recept za sočan rolat s malinama
Za fil
300 ml slatke pavlake
40 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200-300 g svežih bobica (kupine, jagode, borovnice)
Foto:shutterstock
Priprema
Prvo uključite rernu na 200 °C. Odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera.
Kada dodaste sav šećer, nastavite da mutite dok se sve ne sjedini i smesa ne postane gusta. Smanjite brzinu, dodajte sav šećer u prahu, promešajte, dodajte sok limuna, a povećajte brzinu do maksimuma i mutite beze dok ne dobijete čvrst i sjajan šne – 5-6 minuta.
Šne od belanaca rasporedite u pleh podmazan uljem, te poravnajte špatulom. Pospite listićima badema, stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite šest minuta, potom smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 10 minuta, dok površina ne postane čvrsta i ne počne da dobija boju.
Pečenu koru izvadite iz rerne i još toplu pažljivo preokrenite na prethodno pripremljeni papir, ostavite da se prohladi, pa sa ohlađene kore skinite pek-papir.
Za fil umitite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Premažite koru filom pazeći da ne idete do samog kraja kore kako vam fil ne bi iscureo prilikom rolanja.
Preko fila stavite voće svuda ravnomerno. Pomoću donjeg pek-papira koru zamotajte u rolat, pa s papirom stavite u frižider na minimum sat vremena da se dobro ohladi i stegne, skinite papir i rolat je spreman za služenje i uživanje.
(Espreso/Zadovoljna)