Lazanje, Foto: Printscreen/youtube/MilinKuvar

PREUKUSNO

ITALIJANSKA TESTENINA ZBOG KOJE ĆETE OLIZATI TANJIR: Recept za originalne LAZANJE - idealna VEČERA za celu porodicu

Italijansko jelo uz koje ćete uživati svim čulima

Objavljeno: 20.09.2023. 19:35h

Lazanje su jedno od najpopularnijih jela Italije, pored paste i pice.

Delimo vam recept za originalne lazanje sa bešamel sosom koji će cela porodica obožavati.

Sastojci:

  • 40 g kačkavalja
  • 250 g testenina za lazanje

Bolonjeze sos:

  • 1 kašičice bibera
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 kašičice bosiljka
  • 1 kašičice origana
  • 1 kašičice timijan
  • 1 kašičice vegete
  • 250 ml paradajz pirea
  • 1 kom grančica ruzmarina
  • po ukusu soli
  • 70 ml suncokretovog ulja
  • 350 g mlevenog mesa
foto: Printscreen/Youtube/ Kuh Poh

Bešamel sos:

  • 500 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 80 g kačkavalja
  • po ukusu soli

Priprema

Najpre pravimo bolonjeze sos: U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, dodajte meso i kratko ga dinstajte. U prodinstano meso sipajte sok od paradajza i paradajz pire. Pustite da sos prokuva pa dodajte so i biber. Dodajte ostale začine. Nakon toga sos kuvajte još desetak minuta.

Bešamel: U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, mešajući dodajte brašno. Brašno pržite svega nekoliko minuta. Kada je zaprška gotova, lagano dospite mleko. Posolite po ukusu i dodajte sir. Vodite računa da bi brašno trebalo da dobije samo blagu žutu boju, ne sme da porumeni. Mleko sipajte lagano uz brzo mešanje kako bi izbegli stvaranje grudvica.

foto: Printscreen/you Tube/Najbolji domaći recepti

Filovanje testa:

U vatrostalnu posudu sipajte ulje. Ređajte testo, bešamel pa bolonjeze sos.

Ne zaboravite da je testo za lazanje prvo potrebno skuvati osim, naravno, ukoliko nije u pitanju testo koje se ne kuva tj. testo koje je već skuvano (to je naznačeno na ambalaži).

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke.

Pecite na temperaturi od 220°C oko 45 minuta. Kada su lazanje pečene, pospite ih sirom.

BONUS VIDEO:DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/oklagija.rs)