SVAKA JOJ ČAST!
OVAKO NADA TOPČAGIĆ PRAVI AJVAR: Tradicionalna zimnica - godinama sprema samo po tom receptu
Tradicionalni ajvar pevačice Nade Topčagić koji sprema decenijama
Pevačica Nada Topčagić je poznata u javnosti kao vrsna domaćica.
Obožava jesenji period kada krene pirprema svih specijaliteta za zimu, tu su džemovi, slatko ali najposebniji je ajvar. Za tim slanim namazom svi ljudi sa naših prostora lude.
Naše bake i mame deceijama spremaju zimnicu na sebi svojstven način, to su recepti koji se prenose sa kolena na koleno.
Međutim, pevačica Nada Topčagić je rešila da otkrije neke od njenih najčuvanijih tajni za pripremanje ajvara.
„Baš ste me uhvatili kad sam napravila kratku pauzu da se malo odmorim, pa ću odmah da nastavim da pečem paprike. Teško je, ali niko ne pravi ajvar kao ja“, kaže na početku razgovora za „Alo!“ pevačica
„Kada se pravi ajvar ili bilo koja druga zimnica, to je ozbiljan proces. Volim sve postepeno da odradim, a prvo i osnovno je da se dobro operu ruke. Ali ne samo deterdžentom da ne ostanu hemikalije, nego sodom bikarbonom jer ona uklanja sve bakterije“, započinje Nada i dodaje:
„Posle toga, sledi pranje tegli, a to je još ozbiljniji proces. Operem ih vrelom vodom, pa ih četkama dobrom oribam, onda ih sušim u rerni i tek su tada spremne za korišćenje“, kaže pevačica i dodaje da tek tada paprike dolaze na red.
„Posle toga perem paprike, svaku detaljno proverim i očistim, pa ih tek onda pečem dok lepo ne pocrne da mogu lako da se ljušte“, priča ushićena Nada i otkriva nam dalji tok pripreme ajvara.
„Kad ih ljuštim, svaki delić pažljivo skinem i stavljam ih na sušenje. Pošto već 34 godine pravim ajvar, naučila sam da je najbolje da se paprike na suše celu noć da ne bi izgubile sav sok, već pola noći, pa čekam do pola tri i onda ih skidam sa sušenja. I onda sledi kuvanje“, priča pevačica i dodaje:
„Kada kažu da je priprema laka, ljudi nemaju pojma. Kada skuvam paprike, odmah ih vrele ubacim u teglu i tada sledi moj trik i štos. Papriku stavim do vrha poklopca bukvalno da se jedva zatvori. Onda tegle uvijem u krpe, pa ih stavljam u korpu koju sam prethodno uvila u ćebe. Sve mora da bude dobro ugrejano, eto tako Nada pravi svoj čuveni ajvar“, ispričala je pevačica za „Alo!“ u jednom dahu.
To su tajne velikih majstora, sada svi znamo kako Nada Topčagić sprema čuveni ajvar o kojem priča cela estrada!
Bonus video:
(Espreso/Nikola Stanušić)