samo domaće
STARE BUGARKE SPREMAJU NAJSOČNIJU ZIMNICU: Hladno kuvana turšija - recept koji prenose sa kolena na koleno
Hladno kuvana turšija po receptu starih Bugarki je recept koje one prenose sa kolena na koleno, a ujedno i najukusnija zimnica
Mi smo narod koji voli da isprobava razne specijalitete iz drugih zemalja, a tako nam ni zimnica ne promiče.
Naša tradicionalna je nezamenljiva - kiseli kupus, kupus ribanac, turšija i mnoge druge.
Ono što će vas iznenenaditi jeste zimnica Bugara.
Sada ćete videti kako Bugarske domaćice spremaju turšiju.
Njihova je drugačija od naše, a baš jer je nešto drugačije će vam se svideti.
Hladno kuvana turšija po receptu starih bugarskih domaćica je pravo otkrovenje i one su po tome izuzetno poznate.
Potrebni sastojci su sledeći:
1 kilogram zelene izbušene paprike
2 veze celera
2 glavice belog luka
5 kilograma crvene izbušene paprike
2 kilograma šargarepe
5 kilograma kupusa
500 grama šećera
200 mililitara ulja
500 mililitara vinskog sirćeta
2 pakovanja bibera u zrnu
300 grama soli
NAČIN PRIPREME
Svo očišćeno povrće se isecka u dubokom loncu.
U posebnoj posudi pomešajte sirće, ulje, so i šećer, dovedite smesu do kuvanja.
Povrće prelijte marinadom, dodajte biber u zrnu.
Sve se promeša i ostavi da odstoji 20-24 sata.
Seosku turšiju sipajte u tegle i kuvajte 5 minuta za sterilizaciju.
Od navedenih količina dobije se 15-16 tegli od 800 g hladno kuvane turšije.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)