Kiseli kupus u buretu sa vodom, Foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

pravo seosko

KISELJENJE KUPUSA U BURETU: Najjednostaviji recept - zimnica kakva se samo na selu sprema

Kiseljenje kupusa u buretu sa najjednostavnijim receptom naših starih sa sela

Objavljeno: 20.09.2023. 17:22h > 17:25h

Zimu niko ne može da zamisli bez prave srpske zimnice - kiselog kupusa.

Ne može ni da se zapostavi ni kupus ribanac od kojeg se pravi najbolja salata, a i još ukusniji je ako ga iskoristite za podvarak.

Svaka domaćica ima svoje načine za pripremu, a ovo je najjednostaviji način za kiseljenje kupusa.

foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Ovo su sastojci koji su vam potrebni:

Recept kakav nigde nećete naći

kupus - između 12 i 14 glavica

voda

morska so - 1.5 kilograma

foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Priprema je jednostavna i detaljno je sve objašnjeno:

Glavice dobro očistite. Koren izvadite (najlakše se vade kada se 4 puta probode nožem u obliku kvadrata oko drške, koso, tako da vrh noža dostigne do jedne te iste tačke ispod korena). Svaki koren napunite sa 2-3 kašike morske soli.

Glavice gusto poređajte u bure sa korenima nagore, kako se so ne bi isipala. Prostor među glavicama upotpunite polovinama i četvrtinama kupusa. Prelijte vodom, u kojoj ste rastvorili morsku so, sve dok ne prekrije kupus.

foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Količina koju koristim godinama - 1 kašika soli na 1 teglu vode. Preko pritisnite nečim, da kupus ostane potopljen u vodi. Ja sam koristila okrenuti tanjir sa kamenom preko njega :)

Nakon 10 dana počinje pretakanje tečnosti.

foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Očigledno da je najvažniji odnos količine vode i soli.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)