pravo seosko
KISELJENJE KUPUSA U BURETU: Najjednostaviji recept - zimnica kakva se samo na selu sprema
Kiseljenje kupusa u buretu sa najjednostavnijim receptom naših starih sa sela
Zimu niko ne može da zamisli bez prave srpske zimnice - kiselog kupusa.
Ne može ni da se zapostavi ni kupus ribanac od kojeg se pravi najbolja salata, a i još ukusniji je ako ga iskoristite za podvarak.
Svaka domaćica ima svoje načine za pripremu, a ovo je najjednostaviji način za kiseljenje kupusa.
Ovo su sastojci koji su vam potrebni:
Recept kakav nigde nećete naći
kupus - između 12 i 14 glavica
voda
morska so - 1.5 kilograma
Priprema je jednostavna i detaljno je sve objašnjeno:
Glavice dobro očistite. Koren izvadite (najlakše se vade kada se 4 puta probode nožem u obliku kvadrata oko drške, koso, tako da vrh noža dostigne do jedne te iste tačke ispod korena). Svaki koren napunite sa 2-3 kašike morske soli.
Glavice gusto poređajte u bure sa korenima nagore, kako se so ne bi isipala. Prostor među glavicama upotpunite polovinama i četvrtinama kupusa. Prelijte vodom, u kojoj ste rastvorili morsku so, sve dok ne prekrije kupus.
Količina koju koristim godinama - 1 kašika soli na 1 teglu vode. Preko pritisnite nečim, da kupus ostane potopljen u vodi. Ja sam koristila okrenuti tanjir sa kamenom preko njega :)
Nakon 10 dana počinje pretakanje tečnosti.
Očigledno da je najvažniji odnos količine vode i soli.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)