Ilustracija, Foto: Profimedia / Serhiy Stakhnyk / Alamy / Alamy /

paŽnja

RIGOROZNA DANSKA DIJETA SKIDA NEVEROVATAN BROJ KILOGRAMA: Mnogi se ne usuđuju na nju, BIĆE VAM JASNO I ZAŠTO

Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno menjanje jela između dana, ali se mogu u danu zameniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.

Objavljeno: 20.09.2023. 14:40h

Pre nego što se odlučite na ovu rigoroznu dijetu, trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom da li je smete upšte započinjati. Danska dijeta traje samo 13 dana i obećava pet do 10 kilograma manje, ali se zato ne sme ponoviti naredne dve godine.

Svima je cilj što brže skinuti što više kilograma, a najbrže rešenje su dijete. Danska dijeta je poznata još i pod nazivom Kopenhagen dijeta, a kao i svaka dijeta ima pozitivne, ali i negativne strane. Oni koji su ju isprobali tvrde kako je efikasna, ali i kako ju je jako teško držati jer je poprilično restriktivna.

Kako funkcioniše danska dijeta?

Danska ili Kopenhagen dijeta jako je oskudna i uglavnom se zasniva na vrlo malom unosu kalorija i količine hrane. Moglo bi se reći da se zasniva na gladovanju jer se dnevno unosi samo 600 kalorija s vrlo niskim unosom masti. Ali za samo 13 dana sa ovom dijetom moguće je skinuti od pet do 10 kilograma.

U ovoj dijeti postoje tačno određeni jelovnici za svaki dan. Postoje tri obroka bez užina, a ako se poklekne samo jedan dan potrebno je krenuti ispočetka, no tada morate napraviti pauzu od dva do šest mjeseci. Ako se dijeta izdrži do kraja, ne sme se ponoviti iduće dve godine jer kilogrami, navodno, u tom periodu ne bi trebalo da se vrate.

Danska dijeta: Jelovnik

Logično je da će se iz jelovnika gotovo svake dijete, koja garantuje velik gubitak kilograma u tako kratkom intervalu, izbaciti brza i nezdrava hrana. Isto važi i za dansku dijetu u kojoj je zabranjeno konzumirati:

– šećer i bilo kakvi slatkiši

– brza hrana

– masna hrana

– alkohol

– pekarski proizvodi

– grickalice

– međuobroci

Plan jelovnika po danima

Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno menjanje jela između dana, ali se mogu u danu zameniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.

1. dan

Doručak: šoljica crne kafe (ovde možete dodati jednu kocku šećera)

Ručak: kuvani spanać uz dva tvrdo kuvana jaja i jedan paradajz

Večera: veći mesni odrezak uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

2. dan

Doručak: šoljica crne kafe i jedna kocka šećera

Ručak: jedna list šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći mesni odrezak i zelena salata

3. dan

Doručak: kafa i kriška tosta

Ručak: dva tvrdo kuvana jaja, jedan list šunke i zelena salata

Večera: jedan kuvani celer srednje veličine, paradajz i voće po izboru

4. dan

Doručak: kafa i kriška tosta

Ručak: litar sveže ceđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: jedna izrendana šargarepa, kuvano jaje, 25 grama mladog sira

5. dan

Doručak: veća narendana šargarepa prelivena limunovim sokom

Ručak: kuvana riba do 230 grama s limunovim sokom i malom količinom putera

Večera: veći mesni odrezak, kuvani celer, zelena salata

6. dan

Doručak: kafa i kriška tosta

Ručak: narendana veća šargarepa i dva kuvana jaja

Večera: pola pileta sa ražnja bez kožice i salata

7. dan

Doručak: biljni čaj bez šećera

Ručak: taj dan nema ručka

Večera: jedan jagnjeći kotlet na žaru, sezonsko voće

8. dan

Doručak: kafa i tost

Ručak: list šunke, dva tvrdo kuvana jaja i salata

Večera: kuvani celer, paradajz i jedna voćka

9. dan

Doručak: kafa

Ručak: veći list šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći komad mesa, salata i voće po izboru

10. dan

Doručak: kafa i kriška tosta

Ručak: dva tvrdo kuvana jaja, list šunke i salata

Večera: kuvani celer, paradajz i voće po izboru

11. dan

Doručak: kafa i kriška tosta

Ručak: litar sveže ceđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuvano jaje, rendana šargarepa, 25 grama mladog sira

12. dan

Doručak: veća rendana šargarepa prelivena limunovim sokom

Ručak: kuvana riba s limunovim sokom i malo putera

Večera: komad mesa, kuvani celer i zelena salata

13. dan

Doručak: tost, kafa, šećer

Ručak: dva tvrdo kuvana jaja i veća rendana šargarepa

Večera: pola pileta sa žara bez kože i salata

(Espreso/N1 Zagreb)