SJAJNA KLOPA
RUMUNSKE SARME SA RIBANCEM SU BRUTALNE: Naši stari su stavljali poseban sastojak, kad su ih uzimali od komšija
Danas vam predstavljamo Sarmale sa slaninom
Kiseli kupus i sve njegove čari stižu nam u zimu.
Možete od njega praviti razna jela, koja će zagolicati vaša nepca.
Danas vam predstavljamo Sarmale sa slaninom, koje su spoj neodoljive rumunske i srpske tradicionalne kuhinje.
Potrebno vam je:
kiseli kupus - 1 komad
mleveno meso - 400 g
slanina - 100 g (dimljena)
slanina - 50 - 60 g
pirinač - 2 pune šake
paradajz - 2 komada, zrela
koncetrat od paradajza - 3 supene kašike
luk - 1 glavica, velika
mast - 1 supena kašika, puna
ulje - 50 ml + 40 ml za bujon
suva mirođija - po ukusu
biber - po ukusu
majorana - po ukusu
nana - 1 kašičica
beli luk u prahu - 1 prstohvat
aleva paprika - 1 kašičica
peršun - po ukusu
limun - 1 komad
so - po ukusu
belo vino - 60 ml
* merne jedinice
NAČIN PRIPREME
1. Sitno iseckajte luk i dinstajte u ugrejanom ulju i masti dok ne omekša i ne dobije lepu boju.
2. Stavite slaninu i na kratko propržite, nakon toga dolazi red na mleveno meso i vino. Intenzivno mešajte da se izdrobi i kad se vino redukuje sipajte paradajz, prethodno izrendan. Kuvajte oko 5 minuta.
3. Stavite pirinač i nakon minut, dva, uz neprestano mešanje dodajte dve kašike koncetrata od paradajza i alevu papriku. Začinite solju i začinima i nakon minut skinite sa vatre. Ostavite smesu da se malo ohladi.
4. Odvojite listove kupusa od glavice i svakom isecite tvrdi deo u sredini. Prepolovite listove na dva dela, 4-5 ostavite cela.
5. U sredinu svake polovine stavite po kašiku od smese od mlevenog mesa i pirinča i uvijte. Krajeve gurajte ka unutra prstom tako da smesa ne može da izađe van.
6. Stavite na vatru posudu sa oko 700 ml posoljene vode u koju iscedite limun, rastvorite jednu kašiku paradajz pirea i ulje (40ml).
7. Dok bujon ne počne da krčka, ređajte sarmale. Uzmite odgovarjauću šerpu i na dno stavite dva lista kupusa. Preko njih stavite malo slanine, isečene na tanke kriške.
8. Stavite sloj sarmi i još slanine i smenjujte dok se sastojci ne potroše. Prelijte vrelim bujonom i poklopite ostalim listovima kupusa. Pristinite rukom.
9. Poklopite šerpu i kuvajte oko 25-30 minuta na umerenoj vatri. Servirajte sa kiselim mlekom.
Neka vam je slatko!
Bonus video
(Espreso/bonapeti.rs)