paŽnja
SRBI NE ZNAJU DA OVA GREŠKA KVARI UKUS SVAKOG AJVARA: Zbog toga vam ispada BLJUTAV I NIKAKAV, budite na OPREZU
Ajvar od pečenih papirka je sa druge strane znatno komplikovaniji za pravljenje.
Kada pravite ajvar, najbolje je da koristite mlevene, barene paprike. Tako će vaš ajvar brže biti spreman, a imaćete ga i više. Ajvar će imati blaži ukus, biće ređi.
Ajvar od pečenih papirka je sa druge strane znatno komplikovaniji za pravljenje.
Sastojci:
7 kg paprike 3 l vode 2 kašike sirćeta ½ ulja 250 g šećera 250 g soli beli luk po ukusu
Priprema:
Očistite papriku od semenki, uklonite peteljke i isecite na komade. Vodu, sirće i so provri, pa dodati paprike i kuvati dok ne omekšaju. Paprike sameljite u mašini za mlevenje mesa, pa ih pržite na ulju dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan beli luk i napuniti tegle.
A ako volite ajvar sa pečenom paprikom i patlidžanom, ovaj recept je dokazano dobar.
(Espreso/Ajvar)