uz vruću počagu nešto najbolje
AJVAR SA PATLIDŽANOM: Najstarija zimnica srpskih domaćica - brzo se sprema, a ukusniji od bilo kog drugog
Ajvar sa patlidžanom najstarija zimnica naših domaćica, koji se brzo sprema, a ukusniji niste probali
Ko može da zamisli zimnicu bez ajvara? Namaz koji u zimskim danima svi volimo da jedemo, a najviše uz vruću domaću pogaču.
Postoji raznih recepata. Neko voli ljut, neko sa barenim paprikama, a ovaj ajvar sa patlidžanom je jedan od najstarijih i njega domaćice najviše prave.
Lako se sprema, a ukus mu je bolji od bilo kog drugog, u to ćete se i sami uveriti.
Ovaj recept ćete spremati svake zime.
POTREBNI SASTOJCI
patlidžan - 1,2 kilograma
crvena paprika - 1,5 kilograma
ulje - 120 mililitara
jedan komad ljute paprike
so - 1 kašika
šećer - 1 kašika
beli luk - pet čenova
NAČIN PRIPREME
Ispecite paprike i patlidžan, možete i na na roštilju.
Stavite ih u posudu sa poklopcem ili plastičnu kesu da odstoje, jer se kasnije lakše ljušte.
Zatim ih oljuštite i stavite u cediljku da se ocede.
Sameljite ih u blenderu na veće komade.
Dodajte im šećer, so, sirće i ljutu papriku, sitno iseckanu.
Sitno iseckajte beli luk i dodajte i njega. Sve dobro izmešajte.
Sipajte ulje u duboku šerpu i zagrejte ga.
Prebacite mleveno i začinjeno povrće i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri, često mešajući jer može da zagori.
Domaći ajvar poslužite dobro ohlađen, namazan na krišku hleba ili domaću pogaču sa malo sira.
Uživajte u ovom tradicionalnom ajvaru sa patlidžanom.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)