ima li bolje?
VAZDUŠASTA PITA SA JAJIMA I PAVLAKOM SA KOJOM NEMA GREŠKE: Mekana, a najsočnija - pravi seljački recept
Vazdušasta pita sa sirom i jajima je seljačko jelo za koji recept ćete se odmah zainteresovati
Srbija je poznata po najukusnijoj hrani, što su dokazali i stranci koji dolaze u našu zemlju.
Pasulj, sarma, prebranac, gibanica... specijaliteti kakve samo naše žene znaju da spreme.
Sada je na red došla i jedna seljačka pita koja je toliko mekana i sočna da ćete na sve druge zaboraviti.
Miris će se osetiti po celoj kući, a toliko je prosta i jeftina da svi mogu da je priušte.
Recept za ovu pitu je i više nego jednostavan, a ukus obara na prvi zalogaj.
Sastojci:
dva jaja
200 grama kisele pavlake
jedno pakovanje kora za pitu
namrvljeni sir
ulje za posipanje kora
NAČIN PRIPREME
Posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
Kore za pitu se otvaraju i podeli se po pet listova. Svaki list kore se maže uljem pomoću četke. Stavlja se odozgo druga kora, takođe se maže i tako do 5 listova kora stavljenih jedna na drugu. Posipa se sirom, količina je po izboru.
Počinje se ređanje na isti način sledećih pet listova i ponovo nakon pete kore se posipa sirom, sledi treći sloj kora, namazanih poređanih jedna na drugu i završava se namrvljenim sirom.
Zajedno se kore uvijau u rolnu. Seku se na osam parčića. Ostaljaju se sa strane.
Mute se jaja viljuškom, dodaje se kisela pavlaka i muti se, može da se koristi mikser, da smesa bude glatka.
Pomoću kašike se stavljaju oko dve kašike na dno posude za pečenje raspoređuje se i odozgo se poređaju ispravljene rolnice jedna do druge.
Ponovo se pomoću kašike raspoređuje smesa preko rolnica, oko 2 kašike po rolnici.
Peče se na 180 stepeni oko 45 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)