ukus razbija
PEKMEZ OD ŠLJIVA IZ RERNE BEZ KONZERVANSA: Stara srpska zimnica - miris i ukus nas vraća u život na selu
Pekmez od šljiva iz rerne bez konzervansa je naša stara srpska zimnica bez koje zima ne može da nam prođe
Sezona šljiva je u toku, a na vama je da ih iskoristite na najbolji mogući način.
Osim ukusnih kolača, pita - naše majke i bake spremaju i ukusan pekmez od šljiva.
Osim tradicionalnih receptata, zapišite i novi - pekmez od šljiva iz rerne bez konzervansa.
Zimski slatki specijalitet koji i mladi i stari obožavaju.
Potrebni sastojci su sledeći:
1 kilogram šećera ili 200 grama po kilogramu ( naravno može i po ukusu)
5 kilograma šljiva (pogačarke, sitnije i slađe, kraće se kuvaju)
šerpa od 10 ili 12 litara
varjača
tegle
tepsija
krpe
Ovo je način pripreme:
Šljive dobro oprati iz dve vode. Prva voda svaku posebno, a druga može i više komada odjednom.
Izvadite koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati.
Na pola mere iscepanih šljiva dodajte pola mere šećera. Preko ide ostatak šljiva, a preko njih i ostatak šećera.
Rernu za to vreme zagrejte na 200 stepeni.
Stavite u rernu skroz dole. Kuva se dva sata na 200 stepeni, promeša se na pola sata.
Posle dva sata smanjite temperaturu na 150 stepeni, pa kuvajte još sat ipo.
Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo, jer će se on dodatno zgusnuti kada se pekmez od šljiva bude hladio.
Kada vidite da se pekmez skuvao, otvorite rernu da se ohladi na 100 stepeni.
Stavite tegle i poklopce u pleh i držitet u rerni na 100 stepeni 15 - 20 minuta.
Izvadite ih iz rerne i tegle punite sa pekmezom i vrele ih odmah zatvarajte.
Stegnite i ostavite da se ohlade.
Čuvati na suvom i toplom mestu do konzumiranja.
Prijatno.
Bonus video:
(Espreso/domacirecepti.net)