bombastično
CVEKLA U TEGLI SA JABUKOVIM SIRĆETOM: Samo 5 sastojaka vam je potrebno - nezaboravna zimnica naših predaka
Cvekla u tegli sa jabukovim sirćetom za koju je potrebno pet sastojaka baš kao kod naših predaka
Kisela cvekla u tegli u tegli se na našim prostorima pamti kao salata koja ide uz sva jela.
Njen ukus osvaja kako decu, tako i starije.
Sada ćete napraviti kiselu cveklu u tegli sa jabukovim sirćetom baš onako kako su naši preci spremali ovu zimnicu.
Potrebno je samo pet sastojaka, a dobićete 10 - 12 tegli.
Recept će vas očarati jer je drugačiji, a cele godine ćete jesti zdravo povrće.
5 kg cvekle
1 l jabukovog sirćeta
3 l vode
15 kašika šećera
5 kašičica soli
Priprema
Neoljuštenu cveklu dobro operite i stavite da se kuva u dubljoj šerpi dok se ne skuva.
Dužina kuvanja zavisi od veličine cvekle koju kuvate (kao i krompira), a da biste bili sigurni da je gotova, izbušite ju viljuškom i ako prolazi, cvekla je gotova.
Ohladite, oljuštite i isecite na tanke kriške debljine nekoliko milimetara i poređajte u tegle
U posebnoj šerpi napravite rastvor tako što ćete prokuvati jabukovo sirće, vodu, šećer i so. Kuvajte 15 - 20 minuta
Cveklu sipajte u tegle sa rastvorom, pazeći da između cvekle ne ostane vazduha
Ostavite tegle otvorene najviše 5 minuta da bi se sirće "sleglo" i dopunite po potrebi
Zatvorite i spremite tegle.
Bonus video:
(Espreso/mojazimnica.rs)