Pesak torta, Foto: Sherpica Recipes/ Printscreen/ Youtube
vrhunska
BEZ OVE TORTE NI JEDAN DEČIJI ROĐENDAN STARE JUGOSLAVIJE NIJE MOGAO DA PROĐE: Jednostavna i NE PEČE SE (RECEPT)
Zašto komplikovano kad može jednostavno, pogotovo za dečije rođendane
Objavljeno: 18.09.2023. 20:39h
Ivona Jelić
Deca mnogo vole ovu kremastu tortu, kao i sve one torte u kojima se kombinuje savršeni krem sa hrskavim keksom. Ovo je bila omiljena torta stare Jugoslavije kada su rođendani u pitanju.
Pesak torta je posebno bila popularna 80ih godina prošlog veka, evo recepta:
Sastojci:
Za glazuru:
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g tamne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Za tortu:
- 1 litra mleka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 200g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 150 g mlevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mlevenih oraha
Priprema:
- U 250 ml mleka umutite puding, a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte smesu od pudinga, promešajte i kuvajte dok ponovo ne provri. Prekrijte smesu providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
- Umutite penasto maslac i šećer u prahu, zatim dodajte ohlađenu smesu od pudinga. Dobro promešajte i podelite kremu na tri dela. U jednu kremu dodajte mlevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu sa keksima, pa sa kokosom, i na kraju kremu sa orasima. Stavite u frižider najmanje dva sata.
- Pripremite glazuru tako što ćete čokolade i pavlaku mešati na srednjoj vatri dok se potpuno ne otope. Na kraju, lagano prelijte preko torte i vratite je u frižider da se ohladi dok se glazura ne stegne.
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke:
(Espreso/ Stil)