šok
LJUDI NA BALKANU STOTINAMA GODINA AJVAR PRAVE NA OVAJ NAČIN, A SADA OTKRIVENO DA NE VALJA: Evo šta ga MENJA i ZAŠTO
Sezona je da se sprema omiljena zimnica sa Balkana, ali ono što niste očekivali
Septembar je mesec kada skoro svaki kraj u našoj zemlji, od severa do juga, tradicionalno počinje da miriše na pečene paprike. Pošto za ljude sa ovih prostora kupovna zimnice nikada neće biti “prava stvar” i zato radije biraju da ajvar, pinđur i druge specijalitete od paprike spremaju sami - ova, za jedne zanosna, a za druge nesnosna aroma može se osetiti svuda, bez obzira na to da li je u pitanju selo ili grad.
Sve to ne bi predstavljalo nikakav problem, da naš narod čvrsto ne veruje da se vrhunski ajvar isključivo može dobiti pečenjem paprika na šporetu na drva ili, još bolje, negde na otvorenom, na roštilju. Paprika se zato peče svuda: po dvorištima kuća, livadama, parkovima, izletištima, a neretko njen miris dopire i iz neposredne blizine stambenih zgrada, pa čak i sa terasa i krovova solitera.
Međutim, ovakav način pečenja crvenih roga (šilja), kurtovskih kapija, amfora i drugih sorti crvenih paprika, koji podrazumeva sagorevanje mnogo ogreva, i to još pride loženje vatre po principu “otvorenog plamena”, nikako ne predstavlja dobru i zdravu naviku. I to iz nekoliko razloga.
Za početak, kada je pečenje paprika u pitanju, zakon je nemilosrdan. U Beogradu, ali i drugim gradovima već je neko vreme na snazi zabrana korišćenja ćumura i otvorenog plamena u zgradama. Kazna po prekršajnoj prijavi za pečenje paprika na terasi ili na bilo kojoj drugoj za to neadekvatnoj javnoj površini iznosi 10.000 dinara, a u slučaju da neko odbije da plati, može biti kažnjen sa čak pet dana zatvora. Takođe, ukoliko neko bude uhvaćen da pali vatru u blizini šume, moraće da plati od 10.000 do 50.000 dinara. Ipak, treba imati u vidu da ovako teški kazneni propisi nisu doneti tek tako.
Između ostalog, zakon je donet zbog toga što i te kako ima istine u onoj poslovici da je “vatra dobar sluga, ali zao gospodar”, odnosno da uvek postoji mogućnost da se stvari izmaknu kontroli i da prilikom pečenja paprika u neadekvatnim uslovima i/ili za to nepredviđenim površinama nastane požar manjih ili većih razmera.
Osim što postoji pretnja od nastanka požara, sagorevanje je inače veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje u bilo kom obliku. Bilo da se radi o sagorevanju fosilnih goriva kod automobila, drva za ogrev i pečenje paprika, ili sagorevanju duvana kod pušenja cigareta, svaki od ovih procesa sagorevanja kroz dim u vazduh ispušta štetne materije koje zagađuju okolinu.
Udisanjem dima od bilo kakvog sagorevanja mogu nastati brojni zdravstveni problemi, slični “pušačkim bolestima” koje izaziva duvanski dim nastao sagorevanjem klasičnih cigareta, ali se i pogoršati već oni postojeći. U ovako dobijenom dimu ima čađi, ugljen-monoksida i brojnih jedinjenja koja mogu biti toksična po ljudsko zdravlje, slično kao što toksične materije sadrži duvanski dim koji nastaje sagorevanjem klasičnih cigareta.
No, uprkos tome što naši građani uglavnom znaju da pečenje paprika na otvorenom, a pogotovo na javnim i zajedničkim površinama, uglavnom nije po propisima, stare navike umiru teško i ne može se očekivati od ljudi da odustanu od pripreme vlastitog ajvara. I ne treba, ali bi trebalo malo promeniti navike.
Decenijama unazad nova otkrića pomažu da se rešimo sagorevanja, pa su danas emisije štetnih gasova manje kod električnih vozila, daljinsko grejanje je efikasnije od loženja, a bezdimne alternative koje ne sagorevaju duvan su manje štetne od klasičnih cigareta.
Isto tako, paprike se u kućnoj varijanti mogu peći u zatvorenoj električnoj ili gasnoj rerni, ili makar na tiganju koji ima poklopac.
Takođe, ukoliko neko ne želi da mu se dom danima oseća na paprike, može da ih peče negde napolju, ali isključivo na električnom roštilju. Ova metoda možda neće smanjiti aromu koja se širi samim pečenjem paprika, ali barem hoće dim, čađ i druge posledice sagorevanja uglja ili drva kakve proizvode klasični roštilji i pečenje na otvorenoj vatri.
Ma kako vam se čini na prvi pogled, alternativan način pečenja paprike će vam dati podjednako ukusan i kvalitetan ajvar, a ova mala promena ustaljene navike naneće manju štetu kako vama samima, tako i drugima, ali i kompletnoj životnoj sredini.
JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA):
(Espreso/ Blic žena)