tope se u ustima
OVO JE JEDINI ORIGINALAN RECEPT ZA LEDENE KOCKE: Zbog ova DVA SASTOJKA imaju poseban ŠMEK, a glazura NE PUCA
Nitrijanske ili ledene kocke su jedan od najpoznatijih kolača
Nitrijanske kocke, koje su poznatije pod nazivom ledene kocke, su jedan od najlepših kolača. Često se služi kada su neke proslave, a mekani biskvit natopljen šećernim sirupom i premazan mirsinim belim filom i čokodnom glazurom su savršna kombinacija sastojaka.
Ako volite da jedete ledene kocke, predlažemo vam da isprobate ovaj osnovni recept, a vanilin šećer daje filu specifičan miris i šmek. Takođe, glazuru je bolje da pravite sa mlekom jer ćete tako biti sigurni da neće pući.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike ulja
4 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
200 g šećera
2 čaše vode
Za fil:
600 ml mleka
9 punih kašika brašna
250 g putera
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike mleka
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom.
Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)