kakav ručak
PASULJ SA REBARCIMA I SLANINOM BAŠ KAO ŠTO NAŠE BAKE KUVAJU: Domaćinsko jelo se vraća na velika vrata
Pasulj sa rebarcima i slaninom pravo domaćinsko jelo koje naše bake najbolje znaju da skuvaju
Hladnije vreme samo što nije stiglo, a osim sarmi, prebranca naši ljudi obožavaju da jedu i pasulj.
Neko voli klot, nego gust sa mesom, a ovaj domaćinski sa rebarcima je pun pogodak.
Recept je za čistu desetku, oduševiće vas kombinacija ukusa.
Kuva se za celom glavicom luka zbog posebne arome, a onda mu se umesto suvog mesa dodaju rebarca, slanina i aromatični začini koji kada se ukombinuju pasulju daju poseban šmek.
Sastojci:
500 g pasulja
3 crna luka
4 lovorova lista
2 kašike ulja
1,2 kg svinjskih rebara
200 g slanine
2 šargarepe
5 čenova belog luka
500 ml paradajz sosa
1 kašika paradajz paste
1 kašičica korijandera
1 kašičica timijana
1 kašičica estragona
1 veza peršuna
Priprema:
U šerpu stavite pasulj i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Zatim promenite vodu i dodajte jedan ceo luk i lovorovo lišće, pa sipajte ulje i poklopite. Kuvajte sat vremena, a za to vreme u tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu. Izvadite iz tiganja i u istom prooržite rebarca. I njih izvadite i dodajte sitno seckani crni luk (2 komada) i šargarepu. Kada omekša dodajte i mleveni beli luk, pa posolite i pobiberite. Promešajte i sipajte paradajz sos i paradajz pastu, pa pospite korijanderom, timijanom i estragonom. Ponovo promešajte. Iz pasulja izvadite crni luk i lovorovo lišće, a zatim dodajte slaninu, meso i paradajz sos. Lepo promešajte i poklopite, pa kuvajte još pola sata. U gotovo jelo dodajte seckani peršun.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)