originalna verzija
PEKAR IZ ISTANBULA OTKRIVA TAJNI RECEPT ZA TURSKI BUREK: Mnogo se razlikuje od SRPSKOG, a ovo je TAJNA MEKOG TESTA
Kad kažete burek, pred očima su vam slojevi testa natopljenog masnoćom, međutim pravi turski burek čeburek liči na preklopljenu tortilju
U turskoj kuhinji pojam borek (kod nas prevedeno kao burek) obuhvata sva jela koja imaju nekoliko slojeva testa, a punjena su raznoraznim filovima.
Jedan od omiljenih koji se često pravi jeste čeburek, koji je zapravo podvrsta bureka. Reč je o testu koje je filovano začinjenim mlevenim goveđim ili jagnjećim mesom, koje prethodno nije proprženo. Naravno, to ne treba da vas brine jer će biti dovoljno termički obrađeno kad se zatvori otvor polumeseca od testa.
Elastično testo se pravi od jednakih mera brašna i vode uz dodatak soli i ulja a toliko je ukusno da ga Turci prže i bez ikakvog punjenja jer je i klot preprženo -hrskavo i preukusno.
Recept koji vam dajemo u nastavku se razlikuje od klasičnog recepta za čebureki jer sadrži tajni sastojak koje testo čini elastičnim za pripremu a kasnije hrskavim kad se ispeče, a reč je o - sirćetu.
Na kraju teksta vas čeka vidao s detaljno opisanim postupkom.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Za testo:
2,5 čaša brašna
1 kašika sirćeta
1 čaša vode
soli po ukusu
brašno za razvijanje testa
Za fil:
300 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1/2 čaše vode
ulje za prženje
so, biber
Priprema:
1. Za testo brašno ubaciti u dublju posudu i napraviti na sredini udubljenje. U njega uliti sirće i vodu. Posoliti. Rukama mesiti, postepeno dodajući brašno sve dok testo prestane da se lepi za ruke. Glatko testo pokriti i ostaviti 40 minuta da se odmara.
2. Za to vreme napraviti: pomešajte meso, rendani ili mleveni crni luk i biber, pa u to postepeno dodajte pola čaše vode. 3. Testo podeliti na loptice veličine većeg oraha i jednu po jednu razvijati na brašnom posutoj dasci da se dobije okrugao oblik. Na polovinu testa razmazati kašiku fila, ali voditi računa da ostane oko 1 cm do ivice, preklopiti pa rukama ili viljuškom spojiti krajeve. 4. Otresti višak brašna i odmah pržiti u dubokoj masnoći, da porumeni s obe strane. Čeburek izvaditi na papirni ubrus i služiti topao uz jogurt ili kiselo mleko.
NAPOMENA: Vodite računa da filovano testo pržite odmah, jer može previše da se opusti i izgubi i oblik i ukus!
NOVAK (12) JE NAJMLAĐI BUREGDŽIJA U SRBIJI!
(Espreso/24sedam)