Foto: Printscreen/Youtube/Chef Jack Ovens

ukusno

SOS OD PEČURAKA BOLJI NEGO U RESTORANIMA, BIĆE SOČAN SAMO AKO DODATE OVAJ NAPITAK: Domaćice, brzo zapišite RECEPT

Sos od pečuraka možete da servirate uz mnoga jela

Objavljeno: 17.09.2023. 08:50h

Sosovi mogu da ulepšaju mnoga jela pogotovo ako znate da ukombinujete sastojke. Jedan od popularnijih je i sos od pečuraka, jer se odlično kombinuje sa pastom, mesom...

Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept koji je spoj dve vrste pečuraka, mirisnih začina, crnog vina... Lako se pravi, a ukus je očaravajući, pa smo sigurni da će vam se dopasti.

foto: Adam Gault / Caia Image / Profimedia

Sastojci:

500 g pečuraka

1 paket sušenih vrganja

6 kašika putera

2 šalotke (vrsta crnog luka, a može zamena i 1 crni luk)

1 kašika seckanog svežeg timijana

2 čena belog luka

2,5 šolje pilećeg bujona

2-3 šolje crnog vina

1 kašika brašna

1/2 šolje pavlake za kuvanje

1 kašika seckanog svežeg peršuna

foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

Priprema:

Potopite sušene vrganje u crno vino, pa ostavite sa strane. U dubljem tiganju istopite puter (1 kašiku), pa dodajte seckani luk i timijan. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i iseckane pečurke. Kuvajte dok pečurke ne puste vodu i dok ne promene boju.

Sipajte crno vino sa vrganjima i kuvajte dok ne ispari. Zatim sipajte bujon i ostavite da se krčka dok tečnost malo ne ispari. U posudi pomešajte puter sobne temeprature sa brašno i dobro sjedinite. Zatim postepeno dodajte u sos i mešajte dok se ne zgusne. Smanjite temepraturu i sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte još 10 minuta, pa začinite i pospite seckanim peršunom.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)