ukusno
SOS OD PEČURAKA BOLJI NEGO U RESTORANIMA, BIĆE SOČAN SAMO AKO DODATE OVAJ NAPITAK: Domaćice, brzo zapišite RECEPT
Sos od pečuraka možete da servirate uz mnoga jela
Sosovi mogu da ulepšaju mnoga jela pogotovo ako znate da ukombinujete sastojke. Jedan od popularnijih je i sos od pečuraka, jer se odlično kombinuje sa pastom, mesom...
Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept koji je spoj dve vrste pečuraka, mirisnih začina, crnog vina... Lako se pravi, a ukus je očaravajući, pa smo sigurni da će vam se dopasti.
Sastojci:
500 g pečuraka
1 paket sušenih vrganja
6 kašika putera
2 šalotke (vrsta crnog luka, a može zamena i 1 crni luk)
1 kašika seckanog svežeg timijana
2 čena belog luka
2,5 šolje pilećeg bujona
2-3 šolje crnog vina
1 kašika brašna
1/2 šolje pavlake za kuvanje
1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Potopite sušene vrganje u crno vino, pa ostavite sa strane. U dubljem tiganju istopite puter (1 kašiku), pa dodajte seckani luk i timijan. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i iseckane pečurke. Kuvajte dok pečurke ne puste vodu i dok ne promene boju.
Sipajte crno vino sa vrganjima i kuvajte dok ne ispari. Zatim sipajte bujon i ostavite da se krčka dok tečnost malo ne ispari. U posudi pomešajte puter sobne temeprature sa brašno i dobro sjedinite. Zatim postepeno dodajte u sos i mešajte dok se ne zgusne. Smanjite temepraturu i sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte još 10 minuta, pa začinite i pospite seckanim peršunom.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)