recept
NEKADA TRPEZA NIJE MOGLA DA SE ZAMISLI BEZ OVOG KOLAČA, A DANAS MALO KO ZNA ZA NJEGA: Naučite da napravite GURABIJE
Naučite kako se prave starinske gurabije
U kuvarima i sveskama naših baka možete da pronađete recept za gurabije, keks kojem se posvećivala velika pažnja, jer se nekada ukrašavao ručno. Nosile su se kao poklon u goste ili su se gosti dočekivali čašicom rakije i gurabijama, a ovaj zaboravljeni slatkiš nekada je često ukrašavao svečane trpeze. Prvi recept zabeležen je u Persiji u VII veku.
Nekoliko vekova kasnije gurabije su postale deo osmanske kulture, koja se širila sve do naših područja. O njima najbolje govori zanimljiva činjenica da se u korenu reči nalazi pridev egzotično – ġurayb ili ğarîb. Od drugih poslastica od hrskavog testa se razlikovao u samo jednom sastojku, koji mu je oduvek davao poseban ukus i miris, a to je mleveni badem. U Persiji su pekari koristili čak i ružinu vodicu kako bi pojačali aromu i miris keksa.
Arapske zemlje i muslimanska kultura unele su u recept za gurabiju nešto blisko njihovim običajima. U Iranu se, na primer, prave bademovog brašna, vanile i pistaća. U Maroku se umesto brašna koristi griz kako bi bile što hrskavije.
Sastojci:
3 jajeta
1,5 čaša šećera
1 kesica vanilin šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
700- 800 g brašna
1 kesica praška za pecivo
malo masti
kocke šećera
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte ulje i jogurt. Sve lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite mekano testo koje se ne lepi za prste.
Uzmite male komade testa i oblikujte lopticu. Malo spljoštite rukama, pa unakrsno pritisnite nožem za mazanje. Premažite svaki keks mašću, pa poređajte na pleh obložen pek papirom i stavite na svaku gurabiju kocku šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)